A Dopiazeh Meygoo-Kéthagymás egytálétel, ezúttal garnélarákkal. A Dél-iráni Boushehr tradicionális étele. Magában hordozza a térségre oly jellemző, fűszeresebb ízvilágot, hisz nélkülözhetetlen eleme a chiliszósz.
A készítés során , a burgonya , mint nélkülözhetetlen hozzávaló, ismételten előkerül.. Természetesen, a már elősütött burgonyákat, a raguban főzzük puhára. Én ezúttal a fotózás miatt , ezt az elemet kihagytam, de ti kövessétek bátran a receptet, mert a végeredmény , egy rendkívül finom étel lesz!
Az étel lelke ,természetesen, a hogyan a nevében is benne van, a két, aranysárgára pirított hagyma lesz. Ennek készítésére szánjunk elég időt, megéri a fáradozást.
Az általam már elkészített dopiazeh recepteket itt találod:Sülthagymás paradicsomos burgonya shirázi módra-Dopiazeh AlooSülthagymás paradicsomos burgonya shirázi módra-2-Doopiazeh Aloo
Kéthagymás egytálétel-marhahúsos verzió-Dopiazeh
Dopiazeh Meygoo
Hozzávalók
Shadmehr Aghili-Barandeh
50 dkg garnélarák megtisztítva
2 nagyobb saláta hagyma vékonyra szeletelve
3 e.k sűrített paradicsom
2 db egész paradicsom apróra vágva
olívaolaj
só, bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
60 dkg burgonya, hámozva ,kockára vágva
2 e.k fokhagymás chiliszósz
1 dl víz
A tálaláshoz főtt rizs, idénysaláta, lime.
Elkészítés
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, a burgonyákat megsütjük. Papírtörlőre tesszük, félretesszük.
Egy másik serpenyőben olajat hevítünk,beletesszük a hagymákat, majd folytonos kevergetés mellett, aranysárgára pirítjuk .(15-20 perc). Ízesítjük a kurkumával, elkeverjük. Beletesszük a rákot, kevergetve pirítjuk, míg a színe megváltozik és összepöndörödik. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kevergetve tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, ízesítjük sóval, borssal. Ráöntjük a vizet, alaposan elkeverjük. Rátesszük a fedőt és 10 percig főzzük. Ízesítjük a fokhagymás chiliszósszal, elkeverjük.
Levesszük a tűzről, tálba öntött főtt , hosszúszemű basmati rizsre halmozva tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?