Datolyaszilva. Egy napsárga gyümölcs, ázsiai gyökerekkel. Iránban rendkívül közkedvelt, fája az őszi kertek szép dísze.
Perzsa neve:Khormaloo. (ejtsd:hormalu) Jelentése:datolyaszilva(khorma -datolya;aloo-szilva).
A lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy , sárga terméshús a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen, erősen csersavas és összehúzó hatású. Érett , lágy állapotban a csersav már részben vagy teljesen eltűnik, a bogyó édes ízűvé és zamatossá- sárgabarack dzsem ízűvé válik.
Jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma, de van még benne B1-,B2-, és E -vitamin is. Mikroelemek közül :kálium, magnézium, és jód,jelentős mértékben van jelen vas,a kalcium, foszfor,kisebb mennyiségben a mangán és a réz;nagy a rost és pektintartalma is. Mindezek a tények jelentős gyógynövénnyé teszik a datolyaszilvát.
Gyógyhatása:
Fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében és kezelésében.
Együnk tehát minél többet, ebből a rendkívül jótékony hatású gyümölcsből!
Mivel utóérő gyümölcs, szobahőmérsékleten , 2-3 nap alatt beérik. A tökéletesen beérett gyümölcs tetejét levágjuk, a gyümölcsöt a héjból kikanalazzuk, és már ehetjük is! Kicsit megcukrozva ,lime levével meglocsolva , kiváló csemege. De ízesíthetünk vele joghurtot is. Vagy készíthetünk belőle salátát, ahogy most is.
Datolyaszilva saláta fetasajttal dióval rukkolával
Hozzávalók:
2 db datolyaszilva karikákra vágva
10 dkg rukkola
5 dkg fetasajt
5 dkg dióbél
1 maréknyi zöld pisztácia (helyettesíthető tökmaggal vagy napraforgómaggal)
10 dkg fetasajt apróra vágva
Öntet:
2 e.k gránátalma sűrítmény
2 e.k olívaolaj
1/4 t.k só
őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
A diót tegyük serpenyőbe, néhány percig pirítsuk. Tegyük félre.
Az öntethet öntsük tálba a gránátalma sűrítményt, ízesítsük a sóval, borssal, folytonos kevergetés mellett csorgassuk hozzá az olívaolajat.
Tegyük tálra a rukkolát, rendezzük el rajta a datolyaszilvákat,a fetasajtot és a diót. Szórjuk rá a pisztáciát.
Locsoljuk meg az öntettel,tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?