Ez a csodálatos aromákkal gazdagított, sűrű, gyógynövényes leves ,Irán észak -keleti részén található, Tabriz városából származik. Tabrizi sajátosság, hogy a joghurt hozzáadása után még tovább főzik a levest. Az eredmény, egy gazdagon krémes aash, melyben a dundi csicseriborsók szinte szétolvadnak a szánkban.
Ezúttal konzerv csicseriborsót használtam, ezzel jelentősen lerövidítve a főzési időt. Az élvezeti értéke mit sem változott, nagyon finom lett így is. Én nagyon szeretem az ash mindenféle változatát, télen el sem tudnék egészségesebb ételt képzelni . Teles -tele vitaminokkal, teles -tele melegítő hatású hüvelyesekkel. Mindenképpen érdemes kihasználnunk a csicseriborsó jótékony hatásait, sokkal többet kéne fogyasztanunk belőle. Mert: kiváló fehérjeforrás,magas a Folsav tartalma,csökkenti a vér koleszterin szintjét ,és még sorolhatnám fogyasztásának mi minden pozitív hatása van az emberi szervezetre.Szívből ajánlom ezt a levest, készítsétek el!
Perzsa csicseriborsós joghurt leves- Aash -e Mast
Hozzávalók:
Muzsika:The Piano Guys-Story of My Life
3 dkg vaj
2 e.k olívaolaj
2 nagyobb salátahagyma vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma zúzva
50 dkg csicseriborsó(ha nem konzervet használunk, akkor főzés előtt be kell áztatni egy egész éjszakára.)
3 liter forró víz
4 db csirkehúsleves vagy zöldség leves kocka
10 dkg apróbb szemű rizs
500 g sűrű natúr joghurt
2 nagy csokor petrezselyemzöld
2 csokor kapor( plusz némi szárított a díszítéshez)
1 kisebb póréhagyma zöld része
1 e.k szárított menta
1 e.k kukoricaliszt, 2 e.k vízzel elkeverve
1 t.k só
1/4 t.k bors
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben felolvasztjuk a vajat az olívaolajjal. Hozzáadjuk a hagymákat és 15-20 percig pirítjuk, karamellizáljuk, míg szép aranybarna színük lesz. Most mehet bele a fokhagyma, 1-2 percig pirítsuk.
Öntsük fel a forróvízzel, tegyük bele a leveskockákat, forraljuk fel. Ha felforrt öntsük bele az alaposan megmosott rizst, keverjük el. Főzzük 30 percig, nem kell lefedni. Ahogy fő a rizs,és vizet vesz fel, úgy fog a levesünk besűrűsödni.
Öntsük hozzá a csicseriborsót, keverjük el. (Ha nem konzervet használnánk, akkor előbb azt kell beleönteni, nem a rizst. )
Adjuk hozzá a zöldfűszereket, a szárított mentát, keverjük el. Ízesítsük a sóval ,borssal. Főzzük újabb 30 percig.
A joghurtot öntsük egy keverőtálba. Merjünk ki két merőkanálnyit a forró levesünkből, adjuk a joghurthoz, keverjük el alaposan. Öntsük hozzá a vízzel elkevert kukoricalisztet, keverjük el még egyszer.
Öntsük bele a levesbe, keverjük el alaposan. Főzzük tovább 15 percig.
Ha megfelelő sűrűségű kész is vagyunk.
Tálalásnál szórjuk meg kaporral a tetejét. Természetesen olajban pirított szárított mentát, vagy sült hagymát is tehetünk a tetejére.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak szeretettel!
Vélemény, hozzászólás?