Egy hete ezen a sütin agyalok, ajándék süteménynek szántam egy kedves ismerősömnek. Ahogy ez nálam lenni szokott, főpróbára nem volt idő, dehát a lovaknak is a derbi napján kell a legjobban futni, úgyhogy nem izgultam. Kezdő süteménykészítők is bátran próbálkozzanak vele, mert nem lehet elrontani. Nem kell gyúrni, dagasztani, nyújtani. Csak össze kell keverni a száraz és nedves hozzávalókat, ki kell rakni magozott, felezett datolyával a tetejét és mehet a sütőbe. Külön érdekessége még(csak zárójelben jegyzem meg, hogy tőlem teljesen szokatlan módon, ebbe most nem került rózsavíz:))Nem is értem magam… Ami viszont bele került: őrölt kardamom, egy csipet vanília, 1 citrom reszelt héja és rengeteg szeretet. Meg bolondos dallamok,ezúttal az Első Emelet slágerére kattantam rá, pont az Angyali Vallomásra, ha már úgyis nemsokára röpködnek itt mindenféle angyalok….. Ali többször meglógott az elcsent datolyával, mindenféle cserépbe bedugdosta a magját, mániája, hogy datolyaligetet csinál . Hiába magyarázom neki, hogy a mi éghajlatunkon ez egy reménytelen vállalkozás. Én pedig folyton úgy tettem, mintha nem venném észre, hogy egy újabb adag datolya hiányzik a dobozból..Szívem csordultig telve szeretettel…
Datolyás teasütemény
Hozzávalók:
10 db datolya (kizárólag iráni) kimagozva, felezve
3 db tojás
2,5 dl sűrű natúr joghurt
2,5 dl olaj(legközelebb olvasztott vajjal is megsütöm)
Száraz hozzávalók:
fél zacskó sütőpor
1fél vanília kikapart magja(elhagyható)
1 t.k őrölt kardamom
1 csipet só
50 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
15 dkg cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 C fokosra. Külön tálban keverjük össze alaposan a száraz és nedves hozzávalókat. Öntsük össze, óvatosan forgassuk össze a masszát a fakanállal. Vajazzunk ki és lisztezzünk be egy sütőformát. Öntsük bele a masszát, rakjuk ki a tetejét a datolyákkal. Fedjük le alufóliával ,és tegyük a sütőbe 50 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült -e a közepe is. A fotóimon látható sütemény dupla mennyiségből készült, mert készítettem egy adaggal Alinak is. Ha kihűlt porcukorral meghintve tálaljuk.
Noohseh Jaan!
Drága Olvasók! Áldott Adventet Kívánok Nektek és Családotoknak!
Köszönet, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is. A blog Facebook oldalán is!
Vélemény, hozzászólás?