Tavaly karácsony előtt szokásomhoz híven egy könyvesboltban bóklásztam. Szerettem volna meglepni magam valami igazán jó olvasnivalóval, és hogy hogy nem a szakácskönyveknél kötöttem ki. Minden volt mi szem szájnak ingere, Gordon Ramsay-tól Jamie Oliver-ig. Hiába lapoztam fel mindegyiket, valahogy egyiket sem akartam igazán. Elindultam kifelé, mikor is, megakadt a szemem egy könyvborítón. Furcsa érzés kerített hatalmába, valahol már láttam ezt a borítót. És mintha csak átléptem volna egy időkaput, visszazuhantam az édes gyerekkorba, nyári napsütötte kert, ugyanazok a színek, az illatok. Nem tudtam pontosan mi volt a címe a könyvnek, melyet féltett kincsként dédelgettem gyermekkoromban, de a borító színe, épp olyan sárga volt. És az illata is. Kezembe vettem, belelapoztam, s közben beszívtam a friss könyv illatát. Tudtam, hogy kerüljön bármennyibe, kell nekem. Kértem egy jó kávét, belevetettem magam egy kényelmes fotelbe , és olvasni kezdtem. Letehetetlen volt. A pasas úgy ír, ahogyan senki más. Nincsenek fotók az ételeknél, de úgy ír róluk, hogy szinte látom mindet. A görög, török, ciprusi, libanoni, egyiptomi, marokkói, tunéziai , máltai konyhák ételei elevenednek meg a fekete fehér lapokon. És a pasasnak remek a humora is. Néha hangosan felkacagok olvasás közben, máskor meg a könnyeimet törölgetem. Észre sem vettem, mennyire elszaladt az idő, jó bő 2 órát ültem a könyvesboltban olvasgatva. Hazafelé a HÉV-en annyira belemerültem, hogy leszállásnál fent felejtettem 30 dkg lazacot. Azóta is ezen röhögök, rosszabbul élünk ,mint 4 év múlva….
A pasast Váncsa Istvánnak hívják, s szerintem nem kérdés, hogy szakácskönyv írásban ő a legnagyobb.
Ezúttal az ő könyvéből főztem, kissé átalakítva a főzés menetét. Változtattam néhány alapanyagon is, ghí helyett olívaolajat használva. A száraz csicseriborsót konzervvel helyettesítettem, így rövidítve le a főzési időt, röpke 30 percre. Annyi , de annyi jó recept van abban a könyvben…..Imádom!
Tunéziai Csicseriborsó-Leves
Hozzávalók:
Muzsika:Rod Stewart-I Don’t Want Talk About It
45 dkg csicseriborsó konzerv
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
6 gerezd fokhagyma zúzva
5 e.k olívaolaj
2 sárgarépa meghámozva, kockára vágva.
2 szál angol zeller apró kockára vágva
olívaolaj
1 t.k őrölt római kömény
1 t.k őrölt koriander mag
só ,bors
1 citrom leve
2 l Húsalaplé vagy forróvíz és húsleves kocka
A tálaláshoz: korianderlevél apróra vágva, és pirított csicseriborsó
Elkészítés:
A csicseriborsó konzervet leszűrjük, átöblítjük, 10 dkg -ot félreteszünk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk , olívaolajjal meglocsoljuk, chili-vel meghintjük és mehet a sütőbe, 200 C. ,20 percre.
Egy edényben olajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát. Rászórjuk a fokhagymát, tovább pirítjuk. Ízesítjük a korianderrel és a római köménnyel. Alaposan elkeverjük, még 1 percig pirítjuk.
Beletesszük a sárgarépát és a szárzellert, kevergetve tovább pirítjuk. Beletesszük a csicseriborsót , felöntjük a húsalaplével, vegetáriánusok használhatnak nyugodtan zöldségalaplevet is.
Rátesszük a fedőt, és lassú tűzön 30 percig főzzük. A csicseriborsó eleve puha, így csak a sárgarépának és a szárzellernek kell megpuhulnia.
Ha megpuhultak a zöldségek, leszűrjük, a zöldségeket némi lé hozzáadásával botmixerrel pürésítjük. Visszaborítjuk a levesbe, összeforraljuk. Beleöntjük a citrom vagy lime levét. Korianderrel és chili-vel meghintve tálaljuk. Kínáljunk mellé pirított csicseriborsót is.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak , nézz be hozzám legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Judit mondta
Lennél kedves az említett könyv címét megosztani? Köszönettel!
Gránátalmakisasszony mondta
Váncsa István:Lakoma