Ezt az igazán különleges és mennyei ízű ragut, már tavaly ez időtájt is szerettem volna elkészíteni, de sehogyan sem akart összejönni. Többnyire nem volt elég időm, hogy elkészítsem. Amikor volt időm, akkor nem volt szép marhahús. Ha volt időm és szép marhahús is, akkor elfelejtettem a mandulát. Ha valami szerencsés véletlen folytán volt marhahús, mandula és időm is, akkor meg rájöttem, hogy elfogyott a borbolyám. Így történt, hogy a fontos dolgok bevésésére rendszeresített(mert akinek nincs esze, legyen notesze..:))zöld könyvecskémbe bevéstem október hónaphoz, hogy mit ne felejtsek el beszerezni.
Na de, hogy ne untassalak titeket tovább, rögtön a lényegre térnék, és elmondanám, hogy ennek a ragunak az íze, valami isteni, mennyei, meg még amit akartok!!!
Minden várakozásomat felülmúlta, hisz most készítettem először!
Nagyon gondolkozom rajta, hogy karácsonyra is terítékre kerüljön!
Ahogyan ez már perzsa ételeknél lenni szokott, többféle változata ismert, készíthető bárányhúsból és marhából egyaránt. Adhatunk hozzá sárgaborsót is, ám én ezt ezúttal kihagytam.
Borbolyás mandularagu
Hozzávalók:
Muzsika: Mariah Carey-All I Want For Christmas Is You
50 dkg marhahús nagyobb kockákra vágva
2 fej salátahagyma apróra vágva
20 dkg mandula pálcika
3 e.k borbolya
3 e.k sűrített paradicsom
2 e.k őrölt ománi citrom
só, bors ízlés szerint
2 e.k cukor
1 e.k rózsavíz
2 t.k őrölt sáfrány
2.5 dkg vaj
olívaolaj
forróvíz
1 lime leve
Elkészítés:
- Tegyünk fel vizet forrni egy teáskannában, ha felforrt, vegyük takarékra. A ragut felönteni mindig csak forró vízzel szabad!
- Egy serpenyőben 2 e.k olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát, vegyük le a tűzről tegyük félre.
- Egy nagyobb lábosba öntsünk 10 e.k olívaolajat,tegyük bele a marhahúst, kevergetve süssük, míg kifehéredik. Adjuk hozzá a pirított hagymát. Szórjunk bele 1 t.k sáfrányt, az őrölt ománi citromot, ízlés szerinti őrölt borsot, keverjük el. Öntsük fel annyi forró vízzel amennyi bőven ellepi. Tegyük rá a fedőt, és mérsékelt tűzön 50 percig főzzük.
- Amíg a hús fő, egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, öntsük bele a mandulát, kevergetve pirítsuk 5 percig. Szórjuk meg a maradék 1 teáskanálnyi sáfránnyal, keverjük el. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot,majd a borbolyát is. Keverjük el, még 2 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
- Ha a húsunk megpuhult, öntsük bele a pirított mandulát. Ízesítsük a lime levével és sóval. (Nem elfelejteni kedveseim a ragufőzés fontos szabályát, sózni csak a főzés végén szabad!!) Keverjük el, ha szükséges öntsünk még hozzá vizet, ám vigyázzunk , egy sűrű ragut kell kapnunk!
A legvégén adjuk hozzá a rózsavizet és ha szükséges a cukrot, bár ez utóbbi el is hagyható. Én kivételesen adtam hozzá.Forraljuk össze és ha már elég sűrű tálalhatjuk is! Természetesen sáfrányos, főtt , basmati rizzsel!( jómagam rozskenyérrel tunkolva faltam fel!)
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! Ha kedved úgy tartja, nézz be hozzám a Facebookon is!!
Vélemény, hozzászólás?