Rájöttem, imádok mindent ami köthető a rózsákhoz. A birsalma a rózsafélék családjához tartozik. Ebből kifolyólag csodaszép maga a fa is, sötétzöld leveleivel, rózsaszín-fehér virágaival, habitusával, maga a megtestesült királynő. Talán csak a naspolya fáért rajongok ennél jobban.
A birsalma az egykori perzsából származik.A birsalma ajándék a késő ősztől. Tele pektinnel, vitaminnal.
Azt ,hogy milyen ételek készülhetnek egy perzsa konyhában, itt olvashatod:
http://hurrá ősz van avagy van élet a birsalmasajton túl is
Fűszeres marhahúsraguval töltött birsalma- Dolmeh'ye Beh
Citromos birsalma sherbetet készíteni pedig egyszerűen gyerekjáték. Késő őszi grillezések fejedelmi itala válhat belőle, de sült gesztenyés partikhoz is kiváló ital. Ki ne hagyjátok!
Citromos birsalma sherbet-Sharbat -e Beh Limoo
Hozzávalók:
4 db birsalma hámozva, negyedekbe vágva
6 e.k cukor(nádcukrot használtam
1 citrom leve
víz(bajban vagyok a mennyiségével, mert én már csak találomra löttyintek rá ,de segítségül:Perzsa rózsavizes rebarbara sherbet -Sharbat-Eh Rivas
Azték zsálya sherbet az egészségünkért- Sharbat -e Tokhme Sharbati
Álmatlanság ellen-pakisztáni sáfrány sherbet mézzel és kardamommal
A nyár itala-Hűsítő Hibiszkusz Serbet
Meggy sherbet-Sharbat-e Albaloo
Muzsika: Top Ten Iranian Music -November 2016
Elkészítés:
A cukrot egy lábosba öntjük, hozzáöntjük a vizet, és addig keverjük míg teljesen feloldódik.
Feltesszük a tűzre , sűrű sziruppá főzzük.
Beletesszük a birsalmákat. A fedőt becsomagoljuk egy konyharuhába. Rátesszük a lábosra és mérsékelt tűzön 40 percig főzzük. Nem emelgetjük a fedőt!!!
Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. Egy gézlapon átszűrjük.Beleöntjük a citrom levét. Elkeverjük.
Poharakba adagoljuk, felöntjük szénsavas ásványvízzel és fogyasztjuk.
A főtt birsalmából készíthetünk lekvárt, vagy csak úgy felfalhatjuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy ma is velem tartottál! Főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szeretettel várlak!
Vélemény, hozzászólás?