A sütőtök, az ősz egyik kincse, igen sokrétűen felhasználható zöldség.Napjainkban reneszánszét éli, konyhatündérek százai fedezik fel újra és újra, készítve belőle sütőtökös muffint, sütőtökös sajttortát, smoothie-t, és megannyi ínycsiklandó egyéb fogást.
Ez a rendkívül egészséges,sárga színű vitaminbomba,Iránban is nagy népszerűségnek örvend.
Többféle tökkel készülő étel van a tarsolyomban, ám ezúttal egy marharagut készítettem .
A sütőtökön kívül kerül még bele némi aszalt szilva is. Igazándiból aranysárga, savanykás, perzsa aszalt szilvával készülne( aloo bukhara) , de sajnos ezt most nem tudtam beszerezni,ezért magyar aszalt szilvával helyettesítettem.
A raguhoz elő kell pirítani a kockákra vágott tököt, majd befűszerezve kell a raguhoz adni, a szilvával együtt, a főzési idő utolsó 10 percében. Nagyon résen kell lennünk, hogy ne főzzük túl. Kerül még bele sárgaborsó is. A fűszerezése is eltér a megszokottól, mert khoresh fűszerkeverék helyett ezúttal csak négyféle fűszert használtam:fahéjat, szerecsendiót ,fekete borsot és zöldkardamomot.
Szerintem már sejtitek, hogy ez is egy tipikusan perzsa ízvilág, egyszerre édes és savanyú, mert persze kerül bele egy kevéske cukor , és a savanyú ízért felelős-lime leve is.
A végeredmény, nekem elhihetitek, ellenállhatatlanul finom!
Perzsa sütőtökös marharagu-Khoresh Kadoo Halvaie
Hozzávalók:
Muzsika:Hamed Homayoun-Best Songs Mix
1/2 kg marha hús, kockára vágva
1 nagy fej salátahagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma zúzva
10 dkg aszalt szila
10 dkg sárgaborsó beáztatva , leszűrve
1 kg sütőtök kockára vágva
ízlés szerint só, bors
1 t.k őrölt zöld kardamom
1/2 t.k őrölt szerecsendió
1 t.k őrölt fahéj
3 e.k sűrített paradicsom
1 e.k nádcukor
1 lime leve
olívaolaj
forró víz
Elkészítés:
- Egy nagyobb edényben olajat hevítünk, majd aranysárgára pirítjuk benne a hagymát. Beletesszük a fokhagymát, kevergetve 1-2 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a húst, kevergetve addig pirítjuk, míg kifehéredik.
- Mehet bele a sűrített paradicsom, tovább kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi. Rátesszük a fedőt, és mérsékelt tűzön 30 percig főzzük.
- Levesszük a fedőt, beleöntjük a leszűrt sárgaborsót, elkeverjük. Még 20 percet főzzük.
- Közben egy serpenyőben 3 e.k olívaolajat hevítünk. beletesszük a kockákra vágott sütőtököt, és kevergetve 10 percig pirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, elkeverjük, és levesszük a tűzről.
Levesszük a fedőt, megkóstoljuk ,hogy megpuhult -e a hús. Ha puha, akkor beletesszük a fűszeres,pirított sütőtököt, és az aszalt szilvát. Óvatosan keverjük el. Sózzuk, borsozzuk. Még 15 percig főzzük. Adjuk hozzá a cukrot, a lime levét, keverjük el. Még egy -két percig főzzük. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük(só, bors, cukor, lime leve)
Sáfrányos, főtt basmati rizzsel tálaljuk.
Nooseh Jan!
Drága Olvasóm!
Ha kedved tartja,tarts velem legközelebb is ! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?