Húsgombóc,azaz -Koofteh -sokféle módon és ízesítéssel készülhet egy iráni konyhában. Van tabrizi, csicseriborsós, rizses gombóc,hogy csak néhányat említsek. Mind különböznek egymástól valamiben, ám egyvalamiben megegyeznek, és ez a méretük. A koofteh többnyire nagyméretű gombóc. Ez esetben a kivétel erősíti a szabályt , kisebb méretű húsgombócokat készítettem. A darált marhahúst bulgurral kevertem össze,kurkumával, oreganoval, őrölt római köménnyel, borssal, fűszereztem.
Kevéske olívaolajban elősütöttem, majd lime levével és sáfránnyal ízesített, paradicsomszószban főztem addig, míg az összes szószt magába nem szívta. Sáfránnyal locsolgatott krumplit sütöttem mellé , és az egészet kelkáposzta levelekkel kirakott tálon tálaltam. Sumac-kal fűszerezett, petrezselyemmel megszórt darabolt lilahagymát kínáltam hozzá. Isteni finom lett! Próbáljátok ki !
Bulguros húsgombócok kelkáposztaágyon,sáfrányos sült krumplival
Hozzávalók:
Muzsika: Shadmehr Aghili- Ayandeh
50 dkg darált marha hús
2 db tojás
10 dkg bulgur
2 gerezd fokhagyma zúzva
1 t.k őrölt római kömény
1/2 t.k őrölt oregano
1 t.k őrölt kurkuma
1/2 t.k curry
só, bors , ízlés szerint
1 csipetnyi chili
3 e.k zsemlemorzsa
forróvíz a bulgurhoz
3-4 e.k olívaolaj a húsgombócok elősütéséhez
A szószhoz:
3 e.k olívaolaj
1 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
2 e.k forrázott sáfránylé
forralt víz
3 e.k sűrített paradicsom
1 lime leve
só, őrölt fekete bors ,ízlés szerint
A sáfrányos sült krumplihoz:
1 kg konyhakész hasábburgonya
4 e.k forrázott sáfrány
a sütéshez olaj
só
A sumac-os lilahagymához:
2 nagyobb fej lilahagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 t.k sumac
A tálaláshoz:
Kelkáposzta levelek, oregano ágacskák, lime, olívabogyók
Elkészítés:
- Kezdjük a forróvízzel, arra végig szükségünk lesz. Tegyünk fel a tűzre egy teáskannányi vizet, forraljuk fel, majd vegyük takarékra és hagyjuk készenlétben.
- A forrázott sáfrányhoz, a sáfrányt mozsárban egy kevéske cukorral törjük porrá. Öntsük egy bögrébe, öntsük le forró vízzel. Keverjük meg egy kanállal, fejük le, hagyjuk állni 30 percig, míg gyönyörűen kioldódó színe megfesti a vizet.
- A bulgurt öntsük egy hőálló tálba, forrázzuk le, és hagyjuk állni 20 percig, míg a vizet magába szívja és megduzzad. Ha szükséges, a felesleges vizet öntsük le róla.
- A darált húst tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a bulgurt, a tojásokat, a zsemlemorzsát és a fűszereket. dolgozzuk össze jó alaposan. Hagyjuk állni 10 percet.
- Vizes kézzel formázzunk kis gombócokat a masszából.Tegyük tálra.
- Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk fel 4 e.k olívaolajat. Tegyük bele a húsgolyókat, óvatosan forgatva süssük míg kifehérednek. Szedjük ki, tegyük félre.
- Egy lefedhető serpenyőben forrósítsuk fel a 4 e.k olívaolajat. Pirítsuk aranysárgára benne a hagymát. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Öntsük fel forróvízzel, keverjük el. Öntsük bele a lime levét, és a sáfrányt.
- Rendezzük el a serpenyőben a húsgombócokat, tegyük rá a fedőt,és lassú tűzön főzzük 30 -35 percig, míg a szószt magába szívja, és sűrű, szaft marad csak az edény alján.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Miközben fő a húsgombóc, készítsük el a sáfrányos sült krumplit . Ehhez a már konyhakész hasábburgonyát terítsük egy tepsibe, locsoljuk meg 4 e.k olívaolajjal, a sáfránnyal, és hintsük meg sóval. Tegyük be a sütőbe, süssük készre.
- A lilahagymát vágjuk apró darabokra, tegyük egy tálba. Szórjuk meg a petrezselyemmel, a sumac-kal, keverjük össze.
- Béleljük ki kellevelekkel a tálunkat, rendezzük el rajta a húsgombócokat, a sáfrányos sült krumplival és a lilahagymával. Olívabogyóval és oregano ágacskákkal díszítsük. Kínálhatunk mellé savanyú uborkát, fejes salátát,és friss, meleg, lepény kenyeret is.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! A Facebookon is nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?