Ez a Kookoo most nem igazán frittata, hiszen csak egy tojás van benne, ellenben a többi tojáslepénnyel,de farszi neve mégis Kookoo-ami frittatat jelent. Ez a számomra inkább halfasírt kategóriába tartozó ínyencség. A címben szereplő – bandari- Bandar Abbas-Hormozgan tartomány fővárosát takarja, amely Dél-Iránban található. Perzselő napsütés, melengetően kék tenger, és égig nyúló pálmák adják a díszleteit ennek a kikötővárosnak.
Bandar Abbas konyhája egészen kifinomult fűszerezéssel ötvözi a perzsa, indiai és arab konyhák jellegzetes vonásait. Chili, friss koriander, tamarind, gyömbér, curry és római kömény teszik különlegessé a térség ételeit. Trópusi gyümölcsök-mangó, ananász, és guava, színesítik a palettát. Kikötővárosról lévén szó, nem hiányozhatnak a jellegzetes halételek sem, grillezve, sütve vagy raguként feltálalva. A térségre jellegzetes halai, a tonhal, macréla, barracuda, de a tányérra kerülhet polip és rák is.
Bandari zöldfűszeres halfasírt tamarindos datolyaszósszal-Kookoo-ye-Mahi
Hozzávalók:
Muzsika-Shadmehr Aghili -Taghdir (nem tudom megunni!)
30 dkg burgonya meghámozva, kis darabokra vágva
20 dkg tilápia filé, nagyon apróra -5mm-esre vágva
1 tojás
Zöldfűszerek:
1 csokor koriander apróra vágva
1 csokor petrezselyem apróra vágva
1 e.k szárított görögszéna
Fűszerek:
1/2 t.k őrölt római kömény
1/2 t.k őrölt kurkuma
1 csipet bors
kevés chili
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
3 gerezd fokhagyma zúzva
10 dkg rizsliszt
a sütéshez olaj
A tamarindos datolyaszószhoz:
6 e.k tamarindpaszta
10 dkg iráni datolya magozva, apróra vágva
1 e.k barna cukor
1 csipet bors
1 csipetnyi őrölt fahéj
egy csipetnyi só
1,5 dl forró víz
Elkészítés:
- A burgonyákat annyi enyhén sós vízben amennyi ellepi, főzzük puhára. Vegyük le a tűzről, szűrjük le, öntsük tálba, krumplinyomóval törjük át.
- Adjuk a krumplihoz a halat, a fűszereket, a zöldfűszereket is. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és tegyük be a hűtőbe fél órára.
- Készítsük el a tamarindos datolyaszószt. Ehhez a datolyát a fűszerekkel és a tamarindpasztával tegyük egy nagyobb serpenyőbe. Öntsük rá a forró vizet és kevergetve addig főzzük, míg sűrű mártásszerűvé nem válik, és a datolya szétfő. Ha friss, omlós iráni datolyával dolgozunk, akkor ez kb. 15 perc alatt meg is van. Vegyük le a tűzről, öntsük tálkákba.
- Öntsünk egy serpenyőbe egy kevéske olívaolajat, forrósítsuk fel, majd mérsékeljük a lángot.
- Vegyük ki a halas masszánkat a hűtőből, vizes kézzel formázzunk belőle lapos kis korongokat, forgassuk bele e rizslisztbe, és oldalanként 6-8 percig süssük, míg szépen megbarnul.
- Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat magába szívja.
- Friss salátával és a tamarindos datolyaszósszal tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, várlak a blog Facebook oldalán is!
Vélemény, hozzászólás?