Az Ash egy rendkívül népszerű főétel Iránban. Maga az elnevezés-Ash- zöldfűszerek hozzáadásával, hüvelyesekből és rizsből főzött sűrű levest takar . Számtalan változatban készülhet, a receptek régiónként is változóak. Léteznek húsos és húsmentes változatok , ám bármelyiket is kóstoljuk, az íze rabul ejt.
Egy nagy tányér gőzölgő Ash , szerintem a legjobb választás télvíz idején. Mert egészséges, melegítő hatású étel,tele vitaminnal, ásványi anyagokkal.
Hogy mennyire fontos a perzsa emberek életében az Ash, azt mi sem bizonyítja jobban, minta az, hogy magából a szóból újabb szavak születtek. A perzsa nyelvben (farszi) a szakács-Ashpaz. A konyha -Ashpaz khaneh.
A perzsa borbolya leves kivételesen arról kapta a nevét, hogy borbolyából készül, igazából a borbolya csak a a főzés végén kerül a levesbe, mintegy megkoronázva azt. De tanúsíthatom, hogy kicsit sem válik kárára, sőt, határozottan jót tesz neki!
Perzsa borbolya leves-Ash-e Zeresk
Hozzávalók:
Muzsika:Ayshel and Arash -Always
1 nagy fej salátahagyma vékonyra szeletelve
2 e.k vaj
2 e.k olívaolaj
20 dkg borbolya, alaposan megmosva
10 dkg lencse
10 dkg sárgaborsó
15 dkg rizs
1 nagyobb póréhagyma apróra vágva-a zöld része is
1/2 kg spenót apróra vágva
2 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva
2 csokor koriander levél apróra vágva
forró víz
Fűszerek:
őrölt bors ízlés szerint
3-4 e.k só
2 e.k szárított menta
1 e.k szárított oregano
1 t.k őrölt kurkuma
2 csésze gránátalma lé vagy 1 dl gránátalma sűrítmény(én ez utóbbit használtam)
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben a felolvasztott vajon aranybarnára pirítjuk a hagymát.
Beleöntjük a lencsét, a sárgaborsót, a rizst. Felöntjük annyi forró vízzel amennyi bőven ellepi. Ízesítjük a fűszerekkel, a szárított mentából 1 evőkanálnyit tegyünk félre, a tetejére. Fedjük le, lassú tűzön főzzük 30 percig.
Adjuk hozzá a zöldfűszereket, a gránátalma sűrítményt, keverjük el alaposan. Tegyük rá a fedőt , és főzzük újabb 30 percig.
Öntsük bele a borbolyát, keverjük el, még 5 percig főzzük.
2 evőkanálnyi felhevített olívaolajban pirítsuk meg a maradék szárított mentát, öntsük a leves tetejére. Forrón tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak , főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán jártál már? Ha nem, keress rá, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?