Az iráni újév ételeinek ismertetését papírforma szerint a főételekkel illene kezdeni, tudom jól. Én most mégsem ezt teszem, nézzétek el nekem, hogy egy desszerttel kezdem a sort. Egészen prózai magyarázattal tudok a miértekre szolgálni. Egy bizonyos főzött vaníliakrém készítéséből kifolyólag nem igazán tudtam mit kezdeni a maradék tojásfehérjékkel, ezért aztán felkutattam a szekrény mélyén árván megbújó kókuszreszeléket, beizzítottam a habverőt, rákerestem Chopin-Spring Waltz szerzeményére, s miközben behunyt szemmel mélyet szippantottam a rózsavíz illatából, eltökéltem, kókuszcsókot mindenkinek!
Még azt is elárulom, az első sütés eredménye egy hangyányit fűrészporosra sikeredett, ám én a tökéletességre törekszem, ezért nekifutottam újra, s a második próbálkozásomról már elmondható, hogy az már olyan volt, amilyennek egy csóknak valójában lennie kell. Feltéve, hogy kókuszos:) Édes volt, gyengéd,lágyan omlós , olyan, amelyre mindig szívesen emlékszik vissza az ember . Ha behunyod a szemed, az Ezeregyéjszakai meséit látod, Seherezádé hangja cseng szelíden, s szinte vágysz rá, hogy a tiltott rózsakertbe lépj, s szakíts egyet az édes illatú rózsákból. Szakíts egyet bátran, tűzd kedvesed szíve fölé, s harapjatok egyet a rózsák illatával átitatott kókuszcsókból!
Rózsavizes kókuszcsók
Hozzávalók:
15dkg kókuszreszelék
12,5 dkg cukor
6 tojásfehérje
1 t.k forrázott sáfrány
2 e.k rózsavíz
1/2 t.k limelé
1 e.k olvasztott vaj, a tepsi kikenéséhez.
Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd óvatosan keverjük hozzá a cukrot, a rózsavizet, a kókuszreszeléket, és a forrázott sáfrányt.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Kenjük ki a tepsit alaposan az olvasztott vajjal.
Egy kanál segítségével tegyünk halmokat a kókuszos -tojásfehérje masszából a tepsibe, és 12-15 percig süssük,míg aranyló színűvé nem válik. Vegyük ki a sütőből, várjunk türelmesen míg meghűl, aztán szabad a csók!
Nooseh Jaan!
Vélemény, hozzászólás?