Egy rém egyszerűen elkészíthető, ám annál egészségesebb és finomabb mártogatós recept következik. Az irániak (nagyon helyesen és irigylésre méltóan)rengeteg friss zöldfűszert fogyasztanak, minden étkezésnél ott van az asztalon belőlük egy kosárkányi. Lepénykenyeret, sajtot és diót esznek hozzá.
Sabzi Khordan- Sabzi-jelentése :Zöldfűszerek – Khordan-ige, jelentése-eszik. Ha összerakjuk a két szót, akkor olyan fűszernövényeket jelent, melyeket az étkezések során esznek. Kapor, petrezselyem, koriander, tárkony, vízitorma, zöldhagyma, bazsalikom, menta. És hozzá a Lavash vagy sangak kenyér, dió, retek, feta sajt.
Én most elkészítettem egy kicsit ömlesztett változatát, hogy egy igazi ízbombát kóstolhassatok!
Amint a fotón is látható, ehhez a mártogatóshoz szükségünk lesz:mentára, petrezselyemre, kaporra, korianderre,bazsalikomra és újhagymára. Kerül még bele fetasajt (25 dkg),dió(10 dkg) és olívaolaj(0,5 dl). Ha valaki szereti, tehet még bele tárkonyt is,én ezt újfent kihagytam, mert még mindig utálom szegényt. Mai muzsika ajánló: Shadmehr Aghili-Taghdir. Tudom, hogy ajánlottam már, de ezt nem lehet elégszer meghallgatni. Én legalábbis imádom!
Nincs más dolgunk, mint az összes hozzávalót robotgépbe tenni és összezúzni, pürésíteni. Ha túlságosan sűrű lenne, nyugodtan öntsünk még hozzá olívaolajat!
Tálalás bármivel amit szeretünk, lehet rozskenyér, fehér, stb.. Én most lepénykenyérrel tálaltam.
Készítsétek el, kóstoljátok meg, érdemes! A fűszernövények aromás keveréke, a fetasajttal , a dióval és az olajjal, egészen különleges ízt eredményez. Tényleg valódi ízbomba, és nem utolsósorban rendkívül egészséges! Mártogatásra fel! Bátran vessétek be titkos receptként grillpartikon, mindenki a receptet akarja majd!
Nooseh Jaan!
Kedves Olvasó! Köszönöm, hogy itt voltál!
Ha időd engedi, nézz be hozzám máskor is! Várlak szeretettel!
Vélemény, hozzászólás?