Életem első, és legfinomabb csirke curryjét Teheránban ettem, pakisztáni barátnőm főzte, és mondhatom, alig vártam a vacsora végét, hogy búcsúzásnál végre legyen időnk néhány szót váltani. Természetesen recepteket kunyerálni az etikett szerint nem illik, ezért aztán csak udvariasan dicsértem szakácstudományát. Külön imádtam, hogy nem a száraz és unalmas, csirkemellből készítette, hanem szaftos csirkeszárnyból.
Következő alkalommal mikor csak egy könnyed családi találkozón beszélgettünk, megpróbáltam kiszedni belőle a receptet. Ám ő könnyedén azt felelte, menni fog ez nekem, hisz remekül főzök, a gulyásom isteni. Óh igen, a gulyáslevesem , persze. Hát pont ez az. Én egy teljesen más kultúrából jövök, a gulyás azért távol áll az ő csirke curryjétől. Hogyan is közelíthetném én , ki gulyáson és töltött káposztán nőttem fel, az ő szakácstudományát? Könyörögtem, legalább azt árulja el, milyen fűszereket használt. Mosolygott, de nem szánt meg, szakácsművészetének titkait anyatigrisként védelmezte. Távozóban az ajtóból visszaszólt nekem, s csupán annyit mondott .:-Zireh- ami annyit jelent -római kömény.
Ettől kezdve küldetésnek tekintettem megfejteni a titkot, s megfőzni a világ legfinomabb csirke curryjét. Jó kis móka volt, minden vendégség alkalmával, minden egyes újabb tányér csirke curryt elfogyasztva, kerültem egyre közelebb a megoldáshoz. S végül megfőztem. Épp úgy , ahogyan Shajma. Nem mellesleg egy csoda nő volt, gyönyörű, igazi pakisztáni szépség, aki gyémántokat gyűjtött. Igaziakat. Én szalvétákat:)Papírból….
Pakisztáni csirke curry, ahogy Shayma barátnőm készítette
Hozzávalók:
1 kg csirke szárnytő(felesleges részek levágva, épp úgy, mint ha grilleznénk)
1 nagy fej salátahagyma , apró kockákra vágva
1 kápia ,vagy piros pritamin paprika apróra vágva
2 db paradicsom apróra vágva
4 e.k sűrített paradicsom
6 e.k olívaolaj
2 e.k jó minőségű curry fűszerkeverék
1 t.k őrölt római kömény
1 t.k kurkuma por
Ízlés szerint chili( én jó csípősen szeretem)
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
Ízlés szerint só, őrölt fekete bors
forró víz
Momentán, ebben a vacak időben, a The Corrs szól nálam, ők hoznak némi napsütést a napomba. Tőlük szól az All the love in the world . Pont beleillik ebbe az álmosan lagymatag napba.
- Tegyünk fel vizet forrni egy teáskannába.
- Egy nagyobb edényben hevítsünk olívaolajat, tegyük bele a hagymát és pirítsuk aranysárgára.
- Adjuk a hagymához a római köményt, a friss paprikát, a chilit, a fahéjat, a curry fűszerkeveréket, és a kurkumát. Keverjük el jó alaposan, és 5 percig pirítsuk.
- Tegyük bele a csirkehúst, és kifehéredésig pirítsuk.
- Most mehet hozzá a sűrített paradicsom, majd a kockázott paradicsom. Keverjük el újra.
- Öntsük fel annyi forró vízzel amennyi ellepi, tegyük rá a fedőt, és mérsékelt lángon , egy órán át főzzük, míg a hús megpuhul, és egy jó sűrű ragut nem kapunk.
- A főzési idő leteltével, vegyük le a fedőt, s ha nem lenne eléggé sűrű, főzzük el róla a felesleges vizet.
- Kóstoljuk meg, ízesítsük sóval és borssal.
- Tálalás: főtt jázmin rizzsel, friss, felaprított korianderrel, és bármilyen idénysalátával .
Nooseh Jaan!
Kedves Olvasóm!
Köszönöm, hogy itt voltál! Főzz velem legközelebb is!
Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?