Az indiai sáfrányként emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. A megnevezés fölöttébb félrevezető, mivel a valódi
sáfrány és a kurkuma egyetlen közös vonása az, hogy sárgára lehet velük festeni az ételt.
Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában.
Közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, fényesek-morzsolva fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll,ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják.
A kurkuma, mint fűszer
A kurkumát az „élet fűszereként” tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. A rövid ,viaszos , narancssárga gyöktörzset megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, így válik az ázsiai konyhák elmaradhatatlan fűszerévé. Fő hatóanyaga a kurkumin, melynek gyógyhatásáról oldalakat lehetne írni . Aki bővebben szeretne elmerülni a témában, az rengeteg érdekes cikket találhat a világhálón.
A kurkuma a perzsa konyha nélkülözhetetlen fűszere .
Perzsa neve:Zard Chobeh(sárga gyökér)
Szinte minden raguba(khoresh) belekerül, ez az egyik fő eleme annak a fűszerkeveréknek, mely a raguk jellegzetesen különleges ízét adja.
A fűszereshez érve megcsap a görögszéna semmihez sem hasonlítható jellegzetes illata, a réz tálakon halmozott színes fűszerdombok látványa az őszi erdő faleveleinek színére emlékeztet. Zöldesszürke-kakukkfű, vörös- sumak, sárga-kurkuma,sötétszürke -fekete bors, fehér-gyömbér, piros-paprika,halványbarna-ománi citrom,barna-fahéj,piszkosfehér-fokhagyma .
Ha kurkumát vásárolsz, azt tanácsolom,kerüld a közismert magyarországi fűszerkiszerelő cégek termékeit, amelyekben általában halványsárga, a kelleténél szúrósabb-és ugyanakkor gyengébb -ízű port találsz. Vegyél keleti fűszereket árusító boltból vagy a hipermarketek egzotikumos polcáról rendes indiai kurkumát, amelynek színe telt sötétsárga, és aromája kellemes és erős. Az adagolással csak óvatosan, túladagolva keserűvé teheti az ételt.
Vélemény, hozzászólás?