Irán , Perzsa -Öböl menti régióinak ételeit, az intenzívebb fűszerhasználat jellemzi. Az indiai hatás eléggé erőteljesen jelenik meg , népszerű , kedvelt fűszer a , curry, gyömbér chili, tamarind egyaránt.. India közkedvelt levese, nemcsak hazájában népszerű..Ez a tökéletes húsmentes fogás, remek választás lehet , hűvös esős napokon, hisz nemcsak a benne lévő fűszerek, de a vörölencse is melegítő hatással bír.
Az elkészítése egyszerű,mondhatnám -kezdő szint, és jó hír, hogy különleges fűszerek után kajtatva sem kell nyakunkba venni a várost. (főleg így, hogy van saját korianderem:))
Vörös lencse leves-Dahl
Hozzávalók
40 dkg vöröslencse
5 e.k olvasztott vaj
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 e.k rizsliszt 0,5 dl vízben feloldva
2 friss paradicsom hámozva, vékonyabb szeletekre vágva
Fűszerek:
1/2 t.k őrölt koriander
2 t.k curry
2.5 cm friss gyömbér, hámozva, lereszelve
2 t.k őrölt római kömény
ízlés szerint só, bors ,chili.
2,5 l forró víz
A tálaláshoz apróra vágott friss koriander és sült hagyma
Muzsika:Reza Malekzade-Be Man Che Kardi
Elkészítés
Egy lábosban felhevítem a vajat, hozzáadom a hagymát, kevergetve aranysárgára pirítom. Hozzáadom a fokhagymát, gyömbért, a fűszereket, és kevergetve 2-3 percig pirítom. Beleöntöm a lencsét, felöntöm a forróvízzel, ízesítem sóval, borssal. Elkeverem, majd fedő alatt 45 percig főzöm, míg a lencse megpuhul.
A főzési idő elteltével beleöntöm a vízzel kikevert rizslisztet, elkeverem. Beleszórom a paradicsomokat, elkeverem. Ráteszem a fedőt és újabb 45 percig főzöm. (ha hígabban szeretnénk, nyugodtan öntsünk hozzá vizet, bár ez alapvetően egy sűrű, főzelékállagú leves)
Megkóstolom, ha szükséges , ízesítem sóval, borssal. Még forrón tányérokba szedem, a tetejét apróra vágott korianderrel, sült hagymával és chilivel díszítem. ( Hogy a lencse vas tartalma könnyebben felszívódjon, adjunk hozzá némi citromlevet)
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?