Ismeritek a tamarindot? A savanyú tamarindhúst, a feltört érett hüvelyből kivéve kell fogyasztani, de főleg ital alapanyag és fűszer. Felhasználás előtt meleg vízben kell áztatni. Frissen vagy sziruppá főzve kedvelt fűszer, ételek savanyításához előszeretettel használják.( Magáról a tamarindról most csak ennyit, a későbbiekben szeretnék majd egy külön fejezetet szentelni neki a fűszerlexikonban!)
Ennek a csatninak a receptjét- mely könnyen elkészíthető és az az íze pedig egyedülálló a maga nemében-egy régi perzsa szakácskönyvben találtam. És most ,hogy végre tamarind pasztát is be tudtam szerezni, semmi sem állhatott az utamba. A recepten kicsit változtattam, leegyszerűsítettem az elkészítését. A végeredmény és az ízhatás ugyanaz, mint az eredeti receptnél, a lényeges elemeken nem változtattam. Az a nagy helyzet, hogy az ízétől magam is meglepődtem! A tamarind és a hozzáadott sumac savassága rendkívül finoman enyhíti a datolya émelyítően édes ízét. Persze, megint egy tipikusan perzsa ízvilág,egyszerre édes és savanyú. Került még bele őrölt fahéj és szerecsendió is. Az elkészítése után 3 napig állni kell hagyni, hogy az ízek összeérjenek, úgyhogy ha karácsonyra gasztro ajándéknak szánnátok valakinek, akkor hajrá! Bármilyen sült mellé remek választás!
Tamarindos datolya csatni
Hozzávalók:
Muzsika:Alexandra Burke- The Silence
1 doboz iráni datolya magozva
5 dkg tamarind paszta
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 lime leve
1 t.k őrölt fahéj
1 t.k őrölt szerecsendió
1 t.k őrölt sumac
1 csipet só
1 tekerésnyi bors
fél dl víz
Elkészítés:
A tamarindot tegyük tálba, öntsünk rá 2 dl forró vizet. Hagyjuk állni fél órát, majd passzírozzuk át.Tegyük félre.
A datolyákat vágjuk félbe, tegyük egy lábosba. Öntsük hozzá a tamarindot, és a lime levét. Lassú tűzön kevergetve kezdjük el főzni, amíg a datolya szét nem esik. Adjuk hozzá a fokhagymákat és a fűszereket. Keverjük el alaposan és még 15 percig főzzük. Ha nem megfelelő az állaga, nyugodtan pürésítsük a botmixerrel. Még forrón merjük csírátlanított üvegekbe, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 3 nap múlva fogyasztható.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem legközelebb is! Ajánlom szíves figyelmedbe a blog Facebook oldalát is!
Vélemény, hozzászólás?