Van élet a rizibizin túl is! Szerencsére! Ha van étel, mellyel ki lehet üldözni a világból, akkor az a szutymákosra főzött, jó vegetás rizibizi. Ha fizetnének érte, se enném meg. Ellenben a perzsa zöldborsós rizzsel, melybe némi hús is kerül, és illatos perzsa Advieh fűszerkeverék ízesíti. A mirelit zöldborsónak hála ,egész évben készíthető!
Perzsa zöldborsós rizs-Nokhod Sabz Polow
Hozzávalók:
Muzsika: Shadmehr Aghili-Forsat
1 kg hoszúszemű basmati rizs minimum 2 órára sós vízbe áztatva, leszűrve
1/2 kg marhahús apróbb kockákra vágva
1/2 kg zöldborsó
1 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma zúzva
2 e.k sűrített paradicsom
2 dl paradicsomlé
3-4 egész paradicsom darabolva
1 t.k őrölt kurkuma
1 e.k Advieh Polow fűszerkeverék(Perzsa ételek lelke -Advieh fűszerkeverék
só,
olívaolaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, pirítsuk aranysárgára a hagymát, majd a fokhagymát. Fűszerezzük a kurkumával, keverjük el.
Adjuk hozzá a húst, kifehéredésig kevergetve pirítsuk. Öntsük fel a paradicsomlével, ízesítsük sóval, borssal. Adjuk hozzá a paradicsomokat, tegyük rá a fedőt és 1 órán át, lassú tűzön főzzük.
A főzési idő elteltével tegyük bele a sűrített paradicsomot, ízesítsük az Advieh fűszerkeverékkel, keverjük el. Öntsük bele a zöldborsót , és főzzük tovább 30 percig. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
A rizst a szokott módon készítsük elő(lobogva forró vízben 10 percig forraljuk, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, lecsepegtetjük)
Egy nagyobb edénybe öntsünk fél deciliter vizet, és 2 e.k olívaolajjal forraljuk össze. Ha forr tegyünk rá egy kevéske rizst, kanállal nyomkodjuk le, simítsuk el.
Szedjük rá a rizs felét, majd öntsük a rizsre a zöldborsós ragut. Hintsük meg ízlés szerinti mennyiségű fűszerkeverékkel. Takarjuk be a rizs másik felével. Locsoljuk meg 162 dl víz és olívaolaj keverékével. Tegyük rá a fedőt ,és nagy lángon 20 percig főzzük. A 10 perc elteltével vegyük le a fedőt, és csomagoljuk be a szokott módon egy konyharuhába. Tegyük rá a lábosra, és lassú tűzön, 1 órán át főzzük.
Melegen, bármilyen idénysalátával és uborkás joghurttal tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán jártál már? Remek társaság vár! Rólam nem is beszélve!
Vélemény, hozzászólás?