A Polow( húsos, zöldséges rizs étel) rendkívül népszerű főétel Iránban. Valamely változata szinte mindig megtalálható az finomabbnál finomabb ételekkel megrakott asztalon. Elengedhetetlen kísérője a joghurtos uborka( Mast- o Khiar) ,melynek receptjét ide kattintva találhatod:https://granatalmaesborbolya.cafeblog.hu/2017/06/03/a-kanikula-etele-perzsa-joghurtos-uborka-martogatos-mast-o-khiar/
Ezúttal a húsmentes változatot készítettem el, de ígérem, a húsos verzióval sem maradok adós!
Perzsa padlizsános rizs 1. -Bademjan Polow
Hozzávalók:
40 dkg hosszúszemű basmati rizs( a szokásos módon , minimum 2 órára beáztatva, leszűrve, átöblítve)
3 nagyobb padlizsán
2 nagyobb fej saláta hagyma vékonyra vágva
5 e.k olívaolaj
5 paradicsom( héj nélkül) apróra vágva
só, bors ízlés szerint
2 e.k szárított kapor
forró víz
Muzsika: Faramarz Aslani Feat-Age Ye Rooz
Elkészítés:
A padlizsánokat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Tálba tesszük, megsózzuk, 30 percig állni hagyjuk. Egy papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Egy serpenyőben 2 evőkanálnyi , felforrósított olívaolajon aranybarnára sütjük. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy nagyobb edényben a maradék olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymákat. Hozzáöntjük a paradicsomokat, ízesítjük sóval, borssal, egy csipetnyi őrölt kurkumával. Alaposan elkeverjük, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a paradicsom leve elfő és , egy sűrű, paradicsomos szószt kapunk. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy nagyobb edényben vizet forralunk, ha már lobogva forr , beleöntjük a rizst. 10 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
Egy edénybe 2 evőkanálnyi vizet , azonos mennyiségű olívaolajjal összeforralunk. Beleöntjük a rizs , majd a paradicsomszósz felét. Rászórjuk a padlizsánokat, meghintjük a kapor felével, betakarjuk a maradék rizzsel, melyre ráöntjük a maradék paradicsomszószt.
Rátesszük a fedőt, és 10 percig nagy lángon főzzük. A 10 perc leteltével levesszük a fedőt, tiszta konyharuhába csomagoljuk, visszatesszük az edényre. Mérsékelt tűzön 20 percig főzzük. Tálalásnál szórjuk meg a maradék kaporral.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak , tarts velem legközelebb is! A blog Facebook és Instagram oldalát is ajánlom becses figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?