Nem régiben köszöntött be az iráni újév, a hal -szimbólikusan az életet jelképezi, éppen ezért mindig helye van Nowruz-kor az asztalon.
Nem kérdés, micsoda pazar lakoma ,ez az egészben megsütött pisztráng, megtöltve tamarinddal ízesített őrölt mandulával, borbolyával, és friss zöldfűszerekkel. Tipikusan perzsa recept következik.
Perzsa tamarindos töltött pisztráng
Muzsika: Mohsen Yeganeh-Mohsen Chavoshi-and -Hamad Hakan-Nashkan Delamo
4 egész pisztráng
1 nagyobb fej hagyma vékonyra vágva
4 gerezd fokhagyma zúzva
10 dkg borbolya
Zöldfűszerek: 1 nagy csokor tárkony, koriander és petrezselyem apróra vágva
6 e.k tamarind sűrítmény(a tamarinddal ide kattintva ismerkedhetsz meg:Fűszerlexikon-Tamarind
só, bors ízlés szerint
3 e.k mandulaliszt
olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 C.fokra. A halakat kívül -belül hintsük meg sóval, borssal, tegyük félre. A borbolyát áztassuk be 15 percre, szűrjük le, tegyük félre.
Egy serpenyőben 3 evőkanálnyi felhevített olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát,adjuk hozzá a borbolyát, a mandulalisztet, fokhagymát és a tamarindot. Keverjük el alaposan és 10 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, öntsük bele a zöldfűszereket, keverjük el.
Töltsük meg a pisztrángok hasüregét a zöldfűszeres töltelékkel, tegyük tepsibe a halakat, locsoljuk meg olívaolajjal , tegyünk rá egy alufóliát és süssük 30 percig. A sütési idő elteltével vegyük le az alufóliát és süssük még 10 percig ,míg szépen megpirul.
Tálalása főtt rizzsel, idénysalátával, de csak úgy ,kenyérrel fogyasztva is isteni. Igazán csak frissen jó!
Vélemény, hozzászólás?