Ha valaki főzött már Stefánia szeletet(azaz töltött , egyben sült fasírtot) annak ismerős lehet ez a recept, bár a tejbe áztatott zsemlét, a hozzáadott tojásokat és a zsemlemorzsát ezúttal felejtsük el. 🙂
Ehhez a húsroládhoz nem kell tojás, mégsem fog szétesni. A titok pedig az alapos összedolgozás és a massza pihentetése. Kétszer pihentetjük, először a fűszerezés után 2 órát, másodszor a nyújtás és töltés után szintén2 órára tesszük vissza a hűtőbe. A nyújtáshoz lehet használni zsírpapírt vagy alufóliát, ki mit választ.
A darált marhahúst különleges fűszerekkel ízesítjük, megtöltjük petrezselyemzölddel, főtt tojással, borbolyával(van aki még darabolt diót is tesz bele)és lime levével savanyított paradicsomszószban főzzük készre a tűzhelyen. (A recept ugyan nem írja, ám én használtam sáfrányt is, mielőtt betettem a sütőbe meglocsoltam vele és a paradicsomszószból sem sajnáltam.) Nem követünk el szentségtörést, ha sütőben, alufólia alatt sütjük készre, én is így készítettem.
Tálalása sáfrányos főtt basmati rizzsel(Chelow) és shirázi salátával. Shirázi Saláta
Perzsa Marha Húsrolád-Rolet Goosht
Hozzávalók
Muzsika:Reza Malekzadeh- Aram Aram
1 kg darált marhahús
2 nagyobb hagyma lereszelve( nyomjuk ki a levét, öntsük ki, csak a hagymára lesz szükség)
2 nagyobb hagyma vékonyra vágva(kevés olajon ropogósra sütjük, ez megy a töltelékbe)
4 db keményre főzött tojás
1 nagy csokor petrezselyemzöld
5 dkg borbolya
5 dkg apróra vágott dió(elhagyható)
Fűszerek:
só, bors -ízlés szerint
2 t.k őrölt kurkuma
2 t.k őrölt római kömény
2 t.k őrölt fahéj,
2 t.k fokhagyma por
1 t.k curry(elhagyható)
3 e.k sűrített paradicsom
1 lime leve
olaj
2 dl víz
Forrázott sáfránylé
Elkészítés
A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, alaposan összedolgozzuk.
Ha kész, alufóliával letakarjuk és betesszük a hűtőbe.
Amíg összeáll, a petrezselymet vágjuk apróra, a tojásokat pucoljuk meg.
A borbolyát mossuk meg, csepegtessük le, tegyük félre.
Egy serpenyőbe hevítsünk olajat, süssük meg ropogósra a hagymát, szórjuk meg kevéske kurkumával, szedjük papírtörlőre, tegyük félre.
A visszamaradt olajat ne öntsük ki, mert majd ebben fogjuk megpirítani a szószhoz a sűrített paradicsomot.
Ha letelt a 2 óra, vegyük ki a húst a hűtőből, tegyük sütőpapírra és a kezünkkel szépen lapítsuk ki, téglalap formájúra, k.b. 2 cm vastagságúra.
Szórjuk rá egyenletesen a petrezselymet, a borbolyát, a sült hagymát, majd tegyük rá sorban a tojásokat is. Óvatosan tekerjük fel, a végeit nyomkodjuk össze. Nyugodtan lehet kézzel , óvatosan formázgatni. A lényeg, hogy jól zárjuk , tapasszuk össze, ne nyíljon szét. Sütőpapírral együtt tegyük be a hűtőbe 1-2 órára.
A hagymás serpenyőben visszamaradt olajat hevítsük fel , kanalazzuk bele a sűrített paradicsomot, kevergetve 1 -2 percig pirítsuk, hogy a nyers ízét elveszítse. Öntsük hozzá a vizet. Forraljuk össze. Öntsük bele e lime levét. Vegyük le a tűzről.
Ha lábosban szeretnénk készre főzni a hústekercset, akkor egy nagyobb lábosba öntsünk egy ujjnyi olajat, forrósítsuk fel, majd óvatosan csúsztassuk bele a hústekercset, 5 -10 percig süsük az olajban. Borítsuk rá a paradicsomszószt, tegyük rá a fedőt, és alacsony lángon 1 órát főzzük. A főzési idő elteltével vegyük le a fedőt és főzzük el a felesleges vizet a szószról, hogy inkább szaft állagú legyen.
Ha sütőben készítjük( ahogyan én is)melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. Tegyük tepsibe a hústekercset , locsoljuk meg 3 evőkanálnyi sáfránnyal. Óvatosan öntsük köré a paradicsomszószt, tegyünk bele 3 evőkanálnyi sáfrányt. Fedjük be a tepsit alufóliával, és 1 órát süssük. A sütési idő leteltével vegyük le az alufóliát és még 30 percig süssük, míg isteni paradicsomos szaft marad alatta.
Még forrón szeleteljük fel és a szafttal meglocsolva tálajuk. Díszíthetjük petrezselyemmel , borbolyával, és ha maradt, sült hagymával.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak , főzzünk együtt legközelebb is!
A blog Facebook oldalán egy remek kis társaság vár, és nem mellesleg ott szoktam nyüzsögni…:)