A kumquat vagy törpemandarin, egy vitamindús gyümölcs, melyet héjával együtt illik fogyasztani. A lédús, fanyar bogyók , igen jótékony hatású vitaminbombák, ezért érdemes nyersen, minél többet enni belőle.
Iránban rendkívül népszerű lekvár alapanyag, ám újfent le kell szögeznem, hogy igazi egynemű lekvárállagra ne számítson senki, az iráni lekvár(Moraba) többnyire ízesített cukorszirupban tartósított gyümölcsöket takar.
A fent nevezett lekvár is épp ilyen, fahéjjal és kardamommal ízesített, narancsos cukorszirupban főzzük készre a felszeletelt gyümölcsöket.
Nos, igen. Egy kilónyi kumquqt-ot felkarikázni, sőt tovább megyek-kimagozni, egészen embert próbáló dolog. Akinek nincs ideje, vagy türelme , az inkább meg se próbálja.
További macera még eme lekvár készítése során, hogy gyümölcseink esetleges keserűségét kiküszöbölendő, elő kell főznünk a gyümölcsöket, mosás után, háromszor, még pedig egészben. Ez úgy történik , hogy feltesszük a tűzre, jó sok vízben, felforraljuk, majd forrástól számított 5 perc elteltével levesszük a tűzről, leszűrjük, leöblítjük, majd mindezt még kétszer megismételjük. A harmadik után jeges hideg vízfürdőbe tesszük( ez egy jégkockákkal teli, hideg vizes tálat jelent, ne rémüljön meg senki..:) Ebben egy órát hagyjuk állni, majd csak ezután jöhet a szeletelés és a magozás idegőrlő művelete.
A magokat szeletelés közben, a kés hegyével távolítottam el, jó sok volt, csak szólok…
Kumquat Lekvár-Morabaye Qumquat
Hozzávalók
1 kg qumquat
1/2 kg cukor(lehet 1 kg is, attól függ, ki mennyire édesen szereti, csak akkor a narancslé és a víz mennyisége is változik)
2 dl narancslé
2 dl víz
5-6 szem kissé megtört egész zöld kardamom, vagy 2 t.k őrölt
1 egész rúd fahéj ,( én még tettem bele 2.teáskanállal is
1 citrom leve
Elkészítés
A cukrot lábosba szórjuk, hozzáöntjük a vizet. Feltesszük a tűzre, és addig kevergetjük míg a cukor teljesen feloldódik. Felforraljuk. Beleöntjük a narancslevet, elkeverjük.
Ízesítjük a fűszerekkel( a citrom levet kivéve)
Most mehet bele a gyümölcs , keverjük el.
Mérsékelt tűzön, néha megkeverve, fedő nélkül addig főzzük, míg a szirup jó sűrű lesz , a gyümölcs pedig áttetsző, kandírozott. nem nagyon néztem az órát, mert közben egy másik ételt is főztem, de valamennyivel több volt, mint egy óra.
Amikor már jó az állaga, hozzáöntjük a citrom levet, elkeverjük, még k.b 5 percig főzzük, és készen vagyunk.
Ha el szeretnénk tenni, akkor forrón, csírátlanított üvegebe tesszük.
Érdemes elkészíteni, mert nagyon különleges és finom!
Noosheh Joon!