Iránban december második felében minden zöldség és gyümölcsárus standja roskadozik a görögdinnyéktől. A december , itt a vén Európában, nem tipikus dinnyeszezon, annyi szent.
De miért is vesznek és esznek az irániak dinnyét decemberben?
Shab-e Yalda( Yalda éjszakája) a legnépszerűbb kora-iszlám ünnep ,amit még mindig ünnepelnek,a jó győzelme a gonosz felett. Ez az éjszaka, a leghosszabb éjszaka az évben, s a hajnal eljövetelével a fény győzedelmeskedik a sötétség felett, hisz innentől hosszabbodnak a nappalok.
A téli napforduló éjszakáján( dec.21.) -mely egyben a tél kezdete is – összegyűlik a család, a barátok, hogy együtt ünnepeljék a fény győzelmét a sötétség felett. Együtt töltik az éjszakát a „korszi ” ( négyzet alakú asztal, mely alatt izzó parázzsal teli fémtál van, hogy meleget adjon) körül, egész éjjel táplálva a tüzet, hogy segítsenek a Napnak legyőzni a sötétséget. Shab-e Yalda -Mithra( a fény angyala) születésének estéje, ki a jóság, a fény és az erő megtestesítője. Ez az ősi ünnep , a fény és a jó győzelme, a sötétség felett.
Az étel, mely része az iráni kultúrának,ezen az éjszakán is fontos szerepet tölt be. Yalda éjszakáján tradicionális ételek kerülnek terítékre.
Az asztal friss és szárított gyümölcsökkel megrakott tálaktól roskadozik.
A két legfontosabb gyümölcs a gránátalma és a görögdinnye. A gránátalma fényesen pirosló magjai jelképezik a hajnal karmazsinvörös színét, a ragyogást, és az életet. Ősi szokás szerint aki ezen az éjszakán nyári gyümölcsöt-görögdinnyét eszik, azt télen elkerüli a betegség.
A legidősebb családtag imát mond, megköszönve Istennek az előző évi áldást, majd imádkozik a következő évi jólétért. Az imák után elvágja a görögdinnyét, annyifelé ahány tagból áll a család és mindenkinek ad belőle. A vágással szimbolikusan eltávolítják a betegséget és a fájdalmat a családban.
Éjfél után a legkedveltebb perzsa költő Hafez verseiből olvasnak fel, melyek amolyan jövendölésként is szolgálnak. Felütik valahol találomra a könyvet, s a varázslatos sorokban a kérdező megtalálja a választ. Tréfás történetekkel anekdotákkal szórakoztatva egymást várják a hajnal eljövetelét.
Sadi (egy másik perzsa költő) írta egyik versében:” Az igazi reggel nem jön el addig, míg Yalda éjszakája el nem múlik.
Perzsa Gránátalmaleves-Asheh Anar
Remélem senki sem gondolja, hogy ez a leves, egy édes gyümölcslevest takar. Mert aki ezt hiszi, csalódni fog. Az Ash mindig sűrű, zöldfűszernövényekkel és hüvelyesekkel tarkított ételt takar. Ezúttal is. Ám ezúttal megbolondítjuk 3 dl gránátalma sűrítménnyel, és ,hogy szebb legyen a színe, belereszelünk egy céklát. A céklától még szebb színe lesz.
Ezúttal egy húsmentes verziót készítettem, mert ezt sokkal jobban szeretem. A húsos változat ugyanígy készül, azzal a különbséggel, hogy kurkumával és hagymával ízesített ,apró marhahúsból készült golyókat főzünk bele,a zöldfűszerek hozzáadása előtt.
Ez a leves megint egyszerre édes, sós, és savanyú is egyben. Igazi ízbomba. Ha valaki most kezdené az ismerkedést az Ash levessel, nem fog csalódni!
Hozzávalók:
15 dkg sárgaborsó, beáztatva,( min. 1 óra) leszűrve
15 dkg jázmin rizs, alaposan megmosva
1 nagy fej salátahagyma
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 kis darab póréhagyma apróra vágva
2 nagy csokor korianderzöld
2 nagy csokor petrezselyem
1 csokor mentalevél
3 dl gránátalma sűrítmény
1 kisebb cékla, meghámozva, lereszelve
só, bors
víz
2 e.k cukor
1 t.k kurkuma
2 e.k szárított menta
3 e.k gránátalmamag a tetejére
Elkészítés:
- A sárgaborsót tegyük egy edénybe. Öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi. forraljuk fel, majd főzzük 10 percig. Szűrjük le, öblítsük át folyóvízzel.
- Egy nagyobb lábosban 3 e.k felhevített olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, újabb 2 percig pirítsuk. Mehet bele a kurkuma, keverjük el.
- Öntsük bele a rizst, és a sárgaborsót, a céklát,Öntsük fel annyi forró vízzel amennyi bőven ellepi. Keverjük el. Lefedve 30 percig főzzük.
- Öntsük bele a gránátalma sűrítményt, keverjük el.
- Tegyük a levesbe a felaprított zöldfűszereket, keverjük el. Ha szükséges adjunk még hozzá vizet. Számoljunk vele, hogy majd a rizs magába fogja szívni a vizet. Ízesítsük a sóval, borssal, és a cukorral.
- Lefedve főzzük újabb 30 percig.Ha túl sűrű lenne, öntsünk még hozzá vizet.Kóstoljuk meg, úgy találjuk adhatunk hozzá még egy kis cukrot, de nem kell, hogy édes legyen!
Egy kisebb edényben hevítsünk olívaolajat, szórjuk bele az őrölt, szárított mentát, és pirítsuk 2 percig. Vigyázzunk ,nehogy megégjen! Tálalásnál öntsünk belőle a leves tetejére. Szórjuk meg gránátalmamagokkal is.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?