- Számtalanszor készítettem már kotlettet, de húsmenteset még sohasem. Valamikor ezt is el kell kezdeni, így aztán nem volt kérdéses, mihez is kezdjek a hűtő aljában lapuló, kissé fonnyadozó padlizsánokkal.
Nagyon finom, egészséges főétel, de igazán csak frissen jó. Kínálhatunk mellé ecetes uborkát, olívabogyót, vagy bármilyen idénysalátát. De fokhagymás chili szósszal vagy kechuppal sem utolsó. Szerintem még forrón, egyenesen abbahagyhatatlan.
A kotlett rendkívül népszerű étel Iránban, a húsos verzió receptjét ide kattintva találod:Perzsa marhahúspogácsa-Kotlet
A padlizsán kotlett készítése rendkívül egyszerű. A padlizsánt egészben, héjastól megsütjük, ha valaki még különlegesebb ízt szeretne, süsse a gázrózsán vagy grillen füstösre. Én most csak bedobtam a sütőbe.
Lényeges tudnivalók, hogy mindig vizes kézzel formázzuk meg a korongokat, illetve végezzünk próbasütést, és ha szétesne, adjunk még hozzá csicseriborsó lisztet.
Padlizsán kotlett
Hozzávalók
Muzsika : Shadmehr Aghili-Sedam Bezan
7-8 db kisebb padlizsán
2 csokor koriander levél apróra vágva
4 közepes méretű burgonya
3 szál újhagyma apróra vágva
2,5dkg feta sajt
Fűszerek
só, bors ízlés szerint
1/2 t.k kurkuma
1/2 t.k curry
1/2 t.k őrölt szárított menta
1/2 t.k őrölt római kömény
5 e.k csicseriborsó liszt
A sütéshez olaj
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, puhára főzzük. A főzővízbe tehetünk 1 teáskanálnyi kurkumát. Leszűrjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük.Villával megszurkáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 200 C. fokon puhára sütjük. Meghámozzuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk a koriandert, az újhagymát, a csicseriborsó lisztet,feta sajtot, a főtt burgonyát. Ízesítjük a fűszerekkel. Botmixerrel pürésítjük. Takarjuk le alufóliával és fél órára tegyük be a hűtőbe.
Egy serpenyőben olajat hevítünk. Töltsünk vizet egy tálkába, és tegyük az asztalra, hogy kéznél legyen. Vizes kézzel formázzuk meg a kotletteket, majd a forró olajban süssük készre.(oldalanként 10-10 perc)
Szedjük papírtörlővel bélelt tálra, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán egy remek társaság vár!
Vélemény, hozzászólás?