Ghorabiyeh- mandulás puszedli, az iráni Tabriz városából. Tabriz, Irán- Kelet Azerbajdzsán Tartományában található város, mely finom ételeiről, fantasztikus éttermeiről és különleges édességeiről-süteményeiről híres.
A pékségek vagy sütödék -ahogyan Tabrizban nevezik „ghanadi”mandulás puszedlik százait sütik meg, nap mint nap.Hiszen ez a legnépszerűbb „soghati” ( szuvenír) , melyet a Tabrizban járt utazó , ajándékként visz haza az otthoniaknak.
Ez az őrölt mandulából , tojásfehérjéből, cukorból készített édesség , nem hiányozhat egyetlen esküvői lakomáról, de az újévi asztalról sem. Népszerűsége évszázadok óta töretlen, a régebbi időkben a vőlegény jegyajándék részeként küldött ebből a süteményből egy tálcával a menyasszonynak .
Én azért kedvelem, mert egyszerűen elkészíthető és a végeredmény valóban mennyei!
Mennyei Mandulás Puszedli-Ghorabiyeh
Hozzávalók:
20 dkg mandula
20 dkg porcukor
3 tojás fehérje habbá verve
1 vanília kikapart magjai, vagy vanília aroma
2 e.k liszt
10-15 dkg darabolt pisztácia a tetejére
- (Ez most csak az alap recept, érdemes dupla mennyiséggel dolgozni!)
Muzsika:André Rieu -The second Walt(Shostakokovich) Most ehhez volt hangulatom. Áttáncoltam a konyhán …Éneklés helyett pedig fütyültem:) Aztán jöhet a Halleluyah is..Az is isteni!
Elkészítés:
- A mandulával lesz egy kis macera. Forró vízbe áztatjuk 10 percig, majd leszűrjük A szemeket kinyomjuk (sajnos egyenként) a héjukból. Ha közben ringatózunk a zene ritmusára, egészen gyorsan megvagyunk vele…
- Jön még egy kis macera, a mandulákat diódarálóval megőröljük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Az őrölt mandulához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát, a lisztet, majd az egészet robotgépben összekeverjük.
- Tálba öntjük, hozzákeverjük a tojás habot.
- A masszát nyomózsákba tesszük, és sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat nyomunk belőlük.
- Megszórjuk a darabolt pisztáciával.
- Betesszük a sütőbe és 15-20 percig sütjük. Ne hagyjuk magára, könnyen odaéghet! A sütőből áradó illatok feledtetik velünk minden gondunkat.
- Kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk, majd bezsebeljük az elismeréseket.
Noosheh Jan!
Drága Olvasó! Köszönöm , hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, térj be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?