Egy igazán téli leves receptjét hoztam. A lencsés céklaleves tápláló, vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogatja szervezetünket a téli, vitaminszegény időszakban. Ahogy a nevében is benne van, ez a leves Yazd városából származik.
Ősz elején, mikor még zsenge, friss céklákat kapni,érdemes olyat venni, amin még rajta vannak a levelek, ugyanis a kapor mellett, remek ízt ad ,ennek a levesnek.
Levesbetétnek bátran készítsetek hozzá csipetkét, bár én most ezt kihagytam. Rém egyszerűen elkészíthető, kivételesen semmilyen különleges fűszer után nem kell rohangálni.
Lencsés céklaleves-Shoorba -ye yazdi
Hozzávalók
15 dkg lencse, beáztatva, leszűrve
5 közepes méretű cékla, hámozva, apróra vágva
1 nagyobb fej hagyma vékonyra vágva
3 csokor kaporlevél apróra vgva
só, bors ízlés szerint
2-3 húsleves kocka
1/2 t.k őrölt kurkuma
olívaolaj
2 e.k ecet
víz
Elkészítés
Egy edényben olívaolajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk rajta a hagymát. Ízesítjük kurkumával, elkeverjük. Hozzáadjuk a lencsét, a céklát, elkeverjük. Felöntjük ennyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Ízesítjük sóval, borssal. Dobjuk bele a húsleveskockákat. Tegyük rá a fedőt és 50 percig főzzük.
A főzési idő elteltével adjuk hozzá a kaprot, és főzzük tovább 30 percig. (ha teszünk bele csipetkét,azt a főzési idő utolsó 10 percében tegyük a levesbe.)
Öntsük bele az ecetet, forraljuk össze,majd vegyük le a tűzről.Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal és ecettel.
Forrón tálaljuk. Kínáljunk mellé ,friss, lapos kenyeret.
Noosheh Jan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt máskor is! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?