Nincs mese, ki kell ürítenem a fagyasztót,melyben még több tonna zöldfűszer várja sorsát lefagyasztva. Ezért , és azért is mert hetek óta joghurtos Ashra vágyom,nem volt kérdés, hogy elkészítem.
Ez a rendkívül egészséges főzelék állagú, leves, készíthető csicseriborsóból vagy sárgaborsóból egyaránt. Én most sárgaborsóval készítettem el, nagyon finom lett, imádom!
Nem lesz bonyolult az elkészítése, ne rémüljetek meg, menni fog!
Mai muzsikánk egy kissé retro. R-Go-Ne félj te kis bolond. Leginkább magyar dalokat szeretek hallgatni főzés közben, , mert azokat remekül lehet énekelni. Persze csak ,ha a családom nem tartózkodik itthon. Ezt a dalt meg különösen imádom , régi szerelmeket juttat eszembe. Képes vagyok nyolcvanszor meghallgatni…..És nem unom. Azután meg jöhet, a Rég várok valakire…
Joghurtos Ash-Ash-e Mast
Hozzávalók:
15 dkg. sárgaborsó( minimum 2 órára beáztatva)
15 dkg. basmati rizs
2 csokor petrezselyem apróra vágva
2 csokor koriander apróra vágva
2 csokor menta apróra vágva
2 csokor kapor apróra vágva
1 csokor újhagyma zöldje, apróra vágva
őrölt fekete bors ízlés szerint
2 t.k őrölt kurkuma
ízlés szerint só
1 nagy doboz sűrű, natúr joghurt
víz
A tetejére:
2 db saláta hagyma
2 e.k őrölt, szárított menta
1 pritamin paprika, apró kockára vágva
2 e.k olívaolaj
Elkészítés:
- A beáztatott sárgaborsót leszűrjük, átöblítjük, majd egy nagyobb edényben ,annyi vízben amennyi víz bőven ellepi, feltesszük főni. Adjunk a vízhez 1 tk. kurkumát és egy csipetnyi sót. Tegyük rá a fedőt, és 40 percig főzzük.
- A rizst alaposan mossuk meg.
- Öntsük a sárgaborsóhoz, keverjük el, öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a második teáskanálnyi kurkumát. Mérsékelt lángon főzzük tovább, újabb 40 percig. Ne tegyük rá a fedőt. Ne ijedjünk meg, ha elfő a rizs, ennek így kell lennie, ez fogja besűríteni a levesünket. Ha nagyon magába szívná a vizet öntsünk még hozzá, de vigyázva, nehogy túl híg legyen!
- Ha letelt az újabb 40 perc, adjuk a leveshez a zöldfűszereket, keverjük el. Hamarosan olyan isteni illat lengi majd be konyhánkat, melyet még sohasem érezhettünk. Közben ,” én meg szomjan haltam majd egy jó szóért…”
- Újabb 30 perc főzés következik.
- Keverjük bele a joghurtot, forraljuk össze,és készen is vagyunk. Kóstoljuk meg, ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint.
Nincs más hátra, mint elkészíteni a sült hagymát( piaz dah) , a sült paprikát és a pirított olajos mentát(nana dah ) az Ashunk tetejére. Ehhez a hagymát vékonyra vágjuk, 2 e.k olajon, lassú tűzön megsütjük. A kockára vágott paprikával ugyanígy járunk el. A mentát tegyük bele a felforrósított olajba(2-3 e.k), keverjük el, s ha feketedik,vegyük is le a tűzről, nehogy megkeseredjen.
Tálalásnál díszítsük Ashunk tetejét a sült hagymával, a mentával és a sült paprikával. Remélem elkészítitek, megkóstoljátok és megszeretitek, ezt a kellemesen savanykás, rendkívül üdítő ízű levest !
Itt még díszítés nélkül..
És megkoronázva, minden jóval.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Főzz velem legközelebb is! Várlak! A Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?