A Sekanjabin a legősibb édes-savanyú szirup Iránban, gyökerei az ősi Perzsiába nyúlnak vissza. Állítólag már a perzsa sereg katonái is ezzel a sherbettel frissítették fel magukat, egy -egy csata után.
A perzsák igazi mesterei a sherbet készítésnek. Forró , nyári napokon ha vendégként toppanunk be egy iráni házba, szinte biztos ,hogy a tea mellett valamilyen sherbet-tel is megkínálnak.
Nincs is jobb választás nyáridőben egy hűsítő sherbet-nél , melynek minden egyes kortyától újjászületik a test és a lélek egyaránt.
Ez a sherbet az almaecet, a méz, és a menta találkozásából született. Tudom, nem hinnétek, de tényleg frissít, és jólesik a forróságban.
Az almaecet jótékony hatásáról rengeteg cikket találni a világhálón, a méz egészségre gyakorolt hatása is ismert, hogy a menta fogyasztásának előnyeit ne is említsem.
Az elkészítéssel , nem lesz nehéz dolgunk, csak össze kell forralni a mézet a vízzel, majd ha felforrt ,mérsékelve a lángot, bele kell önteni az ecetet. Ezután még öt percig lassú tűzön főzzük. Levesszük a tűzről, és beletesszük az aprított mentaleveleket. Hűlni hagyjuk , majd mehet a hűtőbe. Fogyasztás előtt leszűrjük. Karikákra vágott uborkákat vagy lime héj darabokat teszünk bele, így kínáljuk. A jégkockák társaságának nagyon tud örülni!
Bevallom, a hozzávalók mennyiségével bajban vagyok, mert én mindig csak találomra borogatok mindent bele a vízbe. Azért nektek megpróbálok pontos mennyiségeket megadni.
Sharbat e Sekanjabin
Hozzávalók:
7 e.k méz
2,5 dl víz
8 e.almaecet
1 nagy csokor menta
Mai muzsika: Faded-where are you now
És hogy mit is kezdhetünk még ezzel a sherbettel, azonkívül, hogy poharakba megisszuk? Elárulom. Kiváló kísérője egy nagy tál római salátának. Csak úgy, lazán mártogassuk bele a leveleket és élvezzük a menta frissességét!
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! köszönöm, hogy itt voltál és rám áldoztad az idődet! Várlak máskor is!
Ha a Facebookon jársz, látogass meg!
Vélemény, hozzászólás?