Bocs, hogy már megint teleregény lett a címből.. Néha ,csak fogom a fejem, hogyan is fordítsam magyarra a perzsa étel elnevezését, hát, most így sikerült.
A fent nevezett aszalt sárgabarackból készített desszert, rendkívül népszerű Iránban. Valami egészen elképesztő ízorgia, próbáljátok ki!
Egyszerűen elkészíthető, annyi csak a macera vele, hogy egy egész éjszakán át kell a teában áztatni, de ez azt hiszem elviselhető!
Fekete teában áztatott aszalt sárgabarackok vaníliás rózsavizes mézsziruppal
Hozzávalók:
Muzsika: Chris Rea-Driving Home For Christmas
2 dl jó erősre főzött fekete tea
25 dkg aszalt sárgabarack
2 dkg vaj
5 e.k méz
1 fél rúd vanília kikapart magja
1 e.k rózsavíz
A díszítéshez őrölt zöld pisztácia és darabolt dióbél
Elkészítés:
Ahogy azt már említettem volt, a barackokat tálba tesszük, a forró teával leöntjük és egy egész éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap leszűrjük, a teát felfogjuk, lábosba öntjük. Beletesszük a barackokat, és lassú tűzön, forrástól számított 15 percig főzzük. Kiszedjük a barackokat, tálba tesszük.
A visszamaradt teába beletesszük a vajat, kevergetjük, míg fel nem olvad. Belecsorgatjuk a mézet, tovább kevergetve összeforraljuk. Ha már jó sűrű, beleöntjük a rózsavizet és a vaníliát. Levesszük a tűzről és a sárgabarackokra csorgatjuk. Langyosan és hidegen is mennyei! Szórjuk meg őrölt pisztáciával és darabolt dióval. Kínálhatunk mellé vaníliával ízesített sűrű natúr joghurtot vagy akár vanília fagylaltot is.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy benéztél! Várlak , főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?