Ez a recept könnyen lehet,hogy minden vegetáriánus és fogyni vágyó kedvencévé válik. Mert fehérje és vitamindús, és magas rosttartalmának köszönhetően már egy kisebb adag elfogyasztása is a jóllakottság érzetét kelti. A bulgur glikémiás indexe46, ez jóval alacsonyabb a rizsénél, B-vitamin és vas tartalma is jelentős. A vöröslencse vitamin és ásványi anyagtartalmáról is ódákat lehet zengeni. Fő előnye,hogy nem kell beáztatni, és gyorsan megfő.
Friss petrezselyemzöld kerül még bele,mely egyszerre fűszer és gyógynövény. Egy igazi vitaminbomba. Jelentős mennyiségű C-,A-,és E-vitamint tartalmaz.
A fűszerezése pedig igazi kuriózum, mert egy különleges fűszerkeverék a lelke ennek az ételnek. A fűszerkeverék farszi nyelven:Advieh Sokféle Advieh létezik, ezúttal Khoresht -azaz-ragu-fűszerkeveréket készítünk.
Advieh Khoresht:
Hozzávalók:
1/2 őrölt fekete bors
1 t.k őrölt fahéj
1 t.k őrölt római kömény
1 t.k angelica(elhagyható)
1 t.k őrölt ománi citrom(helyettesíthető lime levével és kevéske reszelt héjjal)
1 t.k őrölt zöld kardamom
1/2 t.k őrölt szerecsendió
1 t.k őrölt csillagánizs
1 t.k őrölt koriandermag
1 t.k őrölt kurkuma
A hozzávalókat tálba tesszük, alaposan összekeverjük.Az illata varázslatos!
Bulguros vöröslencse koofteh
Hozzávalók:
1 e.k khoresht fűszerkeverék
25 dkg vöröslencse
10 dkg bulgur
1 nagy fej salátahagyma
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
3 e.k olívaolaj
2 e.k sűrített paradicsom
1 gerezd fokhagyma zúzva
örölt chili
víz
ízlés szerint só
A tálaláshoz: sűrű natúr joghurt
1 lime leve
Muzsika:Lisa Stansfield-Change
Elkészítés:
A vöröslencsét tegyük fel főni, épp csak annyi sós vízben amennyi ellepi. Forrástól számított 10-15 perc elegendő, ha már kezd szétesni vegyük le a tűzről.
A bulgurt öntsük le kétszeres mennyiségű forralt vízzel, hagyjuk állni amíg magába szívja és megduzzad.
Egy serpenyőben a 3 e.k olívaolajon pirítsuk aranysárgára a salátahagymát, a fokhagymát. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a fűszerkeveréket és keverjük el jó alaposan. Vegyük le a tűzről.
Öntsük egy tálba a vöröslencsét és a bulgurt. Botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a fűszeres hagymát, és a petrezselymet. Kóstoljuk meg, ha szükséges sózzuk meg. Vizes kézzel formáljunk a masszából kissé duci hengereket. Tegyük tálra. Lime levével ízesített natúr joghurttal kínáljuk!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! A blog Facebook oldalán varázslatos videókkal várlak!
Vélemény, hozzászólás?