A Torshi(savanyút jelent) népszerűsége Iránban annak köszönhető, hogy fogyasztása kíválóan megteremti az egyensúlyt a hideg és meleg alapanyagok között. A mangó meleg alapanyagnak számít, ezért főleg halételekhez kínálják, és ha halételek, akkor már meg is érkeztünk Dél-Iránba, Bushehr és Khoozestan tartományokba, ahonnét ez a menyei ízű különlegesség származik.
A mangó közkedvelt gyümölcse Dél-Iránnak, a mangóból készített savanyúság pedig arra is jó, hogy az éretlen vagy a nagyon érett mangó se menjen veszendőbe.
Rengeteg változata ismert, egészen könnyen el lehet veszni a torshi anbe útvesztőjében.:) Mert ahogyan a nóta is mondja:”Mindenki másként csinálja::)”
Én mnost a legegyszerűbb változatot készítettem el, már három hónapja érik az üvegben, eljött hát a pillanat, hogy megkóstoljam a művemet.
Az én torshi anbem, kellemesen fokhagymás, de amit leginkább szeretek benne, hogy kicsit sem tolakodóan , remek ízt ad neki a siah daneh-azaz a nigella, vagy fekete hagymamag, no meg a mozsárban kissé megtört koriander. És ezt a három fűszert remekül kiegészíti a vörösbor ecet.
A színe nekem attól lett ennyire sötét, hogy éretlen mangót használtam , no meg a felöntőlébe-a vörösborecet mellé- datolyaszirupot, gránátalmasűrítményt és tamarind pasztát is tettem.
Teljesen biztos vagyok benne, hogy nem most készítettem utoljára ecetes mangót, ahogyan abban is, hogy a golparral készített verziót tutira nem fogom kipróbálni.
Torshi anbeh-Mangó savanyúság
Hozzávaók
5 db mangó( arról, hogy kell -e hámozni, megoszlanak a vélemények, én mindenesetre meghámoztam.) Hámozva, tetszőleges formára összevágva.
5 gerezd fokhagyma zúzva
1 e.k koriander mag( felhevített serpenyőben kicsit átforgattam, majd mozsárba tettem, picit megtörtem.)
2 e.k barnacukor
2 t.k só
1 t.k egész bors
2 t.k fekete hagymamag
2 e.k gránátalma melasz
2 e.k tamarind paszta
2 e.k datolyaszirup
4 dl vörösborecet
Elkészítés
A mangót hőkezelt üvegbe tesszük.
Az ecetet a datolyasziruppal lábosba öntjük, elkeverjük. Folytonos keverés mellett hozzáadjuk a tamarind pasztát, a datolyaszirupot, és a gránátalmasűrítményt.
Feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a cukrot, és a sót. (megkóstoljuk, és ízlés szerint tovább ízesíthetjük.
Beleszórjuk a fűszereket, felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymákat. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. Ha langyos, rámerjük a mangóra, az üveget lezárjuk és sötét, hűvös helyen tartjuk. Kb 3 hét múlva fogyasztható.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Tarts velem, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?