Igazság szerint ezt az ételt még májusban kellett volna megfőznöm, mikor is zsenge volt a szőlőlevél, de ,mint minden tervem, ez is időhiányában hiúsult meg.
Most, hogy már több időm van, kicsit sem zsenge a szőlőlevél, de kérem, mi mindenféle praktikát ismerünk, hogy ne keménykedjen velünk.:)
A friss, jó őreg szőlőlevelet legelőször is megmossuk, levágjuk a szárát, egymásra rakjuk, betesszük egy zacskóba és 1 percre mehet a mikroba. (800 C)Ez pont elég lesz neki, hogy megpuhuljon és úgy összeessen, mint a virágkötők anyák napi hajtás után.:)
Kivesszük , összesodorjuk, majd egy vágódeszkán, egy jó éles késsel vékonyra szeleteljük.( Ha valaki szeretné, apróbbra is vághatja) Tálba tesszük, félretesszük.
Adós vagyok még a hozzávalókkal(is).
Szőlőleveles rizs-Bargh mo Polo

Hozzávalók
25 db zsenge szőlőlevél(használhattok konzervet is, akkor nem kell betenni a mikroba)
1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
2 e.k sűrített paradicsom
2 kisebb egész paradicsom apróra vágva(Ha valakit zavar, lehúzhatja a héját)
só ,bors ízlés szerint
1 t.k őröltkurkuma
olívaolaj
30 dkg hosszúszemű basmati rizs ( szokásos módon előkészítve, alaposan megmosva, sós vízbe 2 órára beáztatva)
3 dl forró víz
Elkészítés
Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat hevítünk, beletesszük a hagymát, kevergetve aranysárgára pirítjuk.
Beletesszük a sűrített paradicsomot, kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot. Ízesítjük a sóval, borssal, kurkumával, alaposan elkeverjük.
Beleöntjük a rizst, elkeverjük.
Ráöntjük a vizet,majd hozzáadjuk a szőlőlevelet. Elkeverjük.
Rátesszük a konyharuhába bugyolált fedőt és lassú tűzön 35 percig főzzük.
A tálaláshoz még forrón szedjük kis üvegtálkákba,( hogy szép formája legyen), egy kanállal nyomkodjuk bele. Borítsuk egy tálra és csorgassunk rá gránátalma sűrítményt.
Ez a kellemesen savanykás, paradicsomos egytálétel szerintem minden rizsimádót levesz a lábáról! És nem utolsósorban még szép is!

Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?