Ezzel a levessel egy nyári, július elején tartandó, ókori iráni fesztiválba csöppenünk, melynek neve :Tirgan.
Az ünneplés célja, hogy ne legyen szárazság, legyen elegendő eső és bő termés. Tulajdonképpen ez egy eső fesztivál.
És , mint minden iráni fesztiválon, itt is vannak különleges rituálék.
Mivel a Tirgan fesztiválon a vízé a főszerep, ezért ezt a napot víz mellett(forrás, folyó, tenger, stb.. ) illik tölteni.
A hagyomány szerint az emberek meglocsolják egymást vízzel.
A gyermekek szivárványszínű karkötőt kötnek a csuklójukra, melyet 10 napig hordanak. Felmásznak egy magaslatra(tetőre, dombra, stb…) és hagyják, hogy a szél elfújja karjukról a karkötőt, és teljesüljenek a kívánságaik. Vagy valamilyen vízbe(folyó, tó, tenger) dobják, így remélve, hogy kívánságaik valóra válnak.
Közben egy kis dalocskát énekelnek.
Mint minden iráni fesztiválon , így a Tirganon is, főszerepet kapnak a kulinális élvezetek, kifejezetten erre a napra készített hagyományos ételek kerülnek terítékre.
Asztalra kerül a sáfrányos rizspuding-Sholeh Zard, az Ashe Reshteh, és a Soup -e Esfenadj-azaz a spenótleves.
Bevallom őszintén, a spenót főzelékért nem vagyok oda, és annak idején egészen meglepett , hogy a perzsa konyha mennyire sok ételhez használ spenótot. itt van például mindjárt az ashe reshteh, vagy a borani esfenadj-mely az egyik nagy kedvencem.
Azt is bevallom, nem reméltem túl sokat ettől a levestől. Pedig ez a leves, az első kanáltól az utólsóig, maga a széna illatú nyári rét, üde, zöld színével ,maga az élet, az eső után ébredező pázsit. Oázis a tányérban. Valahogy cseppet sem az a fajta zöld, melyet nem akarsz megkóstolni, csak mert tudod, hogy spenót van benne. Örülök, hogy ismét győzött a kíváncsiság, mert egy fantasztikus új ízzel lettem gazdagabb.
Biztos, hogy most készítettem először, de nem utoljára.
Perzsa spenótleves -Soup -e Esfenadj
Hozzávalók
Muzsika:Ehaam-Best Songs
2 e.k vaj
2 közepes burgonya
1 nagyobb fej hagyma
1 liter zöldség vagy csirkealaplé
2,5 dl tej
3 babérlevél
1/4 t.k őrölt római kömény
só ,bors ízlés szerint
25 dkg friss bébispenót
A tálaláshoz:olívaolaj, menta vagy bazsalikom levélke, sűrű natúr joghurt és citrom.
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
A burgonyákat megpucoljuk, kockára vágjuk.
A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük.
A vajat egy edénybe tesszük, megolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, kevergetve aranysárgára pirítjuk. Beletesszük a burgonyát, kevergetve néhány percig tovább pirítjuk. Felöntjük az alaplével( én csirkealaplevet használtam), hozzáőntjük a tejet, elkeverjük. Ízesítjük sóval, borssal, római köménnyel . Beledobjuk a babérlevelet.
Felforraljuk, majd rátesszük a fedőt és mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.
Megkóstoljuk, ha megfőtt a burgonya, kihalásszuk a babérleveleket.
Beleöntjük a spenótot , és lefedve még 10 percig főzzük.
Botmixerrel pürésítjük, összeforraljuk. Én a végén belefacsarta, egy citrom levét.
Tálba szedjük , olívaolajjal meglocsolva, sűrű, natúr joghurttal és citrommal kínáljuk.
Noosheh Jan!