Van egy igen közkedvelt csemege Iránban, mely különösen kedves az iráni embereknek, hisz megjelenése a piacokon, mindig a tavasz közeledtét -a hamarosan beköszöntő perzsa újév ünnepét jelzi. Ez pedig a paradicsom szilva-iráni nevén Gojeh sabz-zöld paradicsom. Szerintem nem nagyon létezik olyan külföldön élő iráni, aki ne gondolna nosztalgiával erre a gyümölcsre, hisz annyi kedves emlék köthető hozzá. Családi ebédek, vacsorák lezárásaként nagyot harapni egy harsogóan zöld gojeh sabzba, meghinteni egy kis sóval, majd újból beleharapni, s közben érezni a fanyar, zöld szilva semmihez sem fogható zamatát,érezni, az otthon melegét.
Gojeh sabzból borsikafűvel fűszerezett savanyúság ,és marhahúsos ragu is készíthető. A tradicionális verziót birka húsból főzik,de bátran helyettesíthetjük marhahússal.
Ha valaki szereti a fanyar ízű ragukat,az nem fog csalódni. Az íze leginkább a zelleres marharaguhoz ( Zelleres marharagu-Khoresht Karafshasonlítható, hisz zöldfűszerként ebbe a raguba is menta és petrezselyem kerül.
A fűszerezése sem túl bonyolult, a só, bors és kurkuma mesterhármasa elegendő a varázslathoz. A többi raguhoz képest viszonylag könnyen elkészíthető, úgyhogy induljatok zöld szilvát gyűjtögetni, még 1-2 hétig remek az érettségi foka.
Perzsa paradicsomszilva ragu-Khoresht -e -gojeh sabz
Hozzávalók:
Muzsika: Christina Perri-A Thousand Years (ebben a gyönyörű dalban minden benne van, mi igazán fontos)
60 dkg marha lábszár vagy comb
1 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
50 dkg zöld paradicsomszilva
2 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
2 nagy csokor menta apróra vágva
1 t.k őrölt kurkuma
só ,bors ízlés szerint
egy tekerésnyi chili
1 lime leve
olívaolaj
Forróvíz
Elkészítés:
Ugye , már mindenki kívülről fújja, mi lesz az első lépés? Ragut főzünk, tehát a teafőzőben vizet forralunk, mert a ragukat mindig forró vízzel öntjük fel!
Egy nagyobb edényben olajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát, beletesszük a húst, ízesítjük a kurkumával, kevergetve,kifehéredésig pirítjuk(10-15 perc) . Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi.Ízesítjük a borssal és a chilivel. Rátesszük a fedőt, és lassú tűzön főzzük míg a hús megpuhul(50-60 perc.
Míg a hús puhul, egy serpenyőben 3 e.k olívaolajat hevítünk, és kevergetve megpirítjuk rajta a mentát és a petrezselymet. (max.5 perc) Levesszük a tűzről, félretesszük. Hozzáadjuk a húshoz, 15-20 percig főzzük. Ha a hús puha, és a ragu besűrűsödött, beletesszük a szilvákat, és 10 percig főzzük. (figyeljük az órát, mert ha tovább főzzük, szétesik a szilva és szedegethetjük ki a raguból a magokat!)Ízesítjük sóval , a lime levével. Levesszük a tűzről, és forrón, főtt basmati rizzsel tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak ,főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?