Majdnem sikerült lemaradnom a meggyszezonról, a hőség miatt olyan gyorsan és egyszerre érik minden, hogy csak kapkodom a fejem. Szerencsére épp elcsíptem az utolsó szép meggy szállítmányok egyikét a piacon, így végre elkészülhetett ez a rendkívül üdítő, ízletes ,igazán könnyű, nyári rizs étel.
Az irániak is igyekeznek kihasználni az évszakok nyújtotta lehetőségeket,szezonális ételeket főzve.
Ez az egyszerre édes és savanyú ízvilágú étel, készülhet hússal(marha, birka, csirke) vagy húsmentesen egyaránt. Ezúttal egy húsgolyókkal tálalt verziót készítettem el. Nem mondom, hogy egyszerűen elkészíthető étel, mert nem az. Van vele munka bőven, meggymagozás, apró húsgolyók készítése, a rizs áztatása, mind-mind időigényes fázisai eme étel elkészítésének. De megéri a fáradozást, mert a végeredményül kapott étel, igazán mennyei !
Természetesen ennél az ételnél is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás,rengetegféleképpen elkészíthető. Ez most talán az egyik legegyszerűbb változat.
Perzsa meggyes rizs-Albaloo Polow
Hozzávalók:
1 kg friss meggy, magozva
50 dkg cukor
60 dkg hosszúszemű basmati rizs, alaposan átmosva, sós vízbe 2 órára beáztatva, leszűrve
2 t.k polow fűszerkeverék
10 dkg vaj
A sáfrányos rizshez:
10 dkg rizs
3 e.k forrázott sáfrány
A húsgolyókhoz:
50 dkg darált marhahús
1 fej hagyma reszelve
só, bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
1 e.k csicseriborsó liszt
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Célszerű a húsgolyókkal kezdeni. Ehhez a hozzávalókat tálba tesszük, alaposan összedolgozzuk, vizes kézzel apró golyókat formálunk. Egy serpenyőben kevés felhevített olajon , óvatosan forgatva megsütjük . Papírtörlőre szedjük.
A kimagozott meggyet tálba tesszük, ráöntjük a cukrot, és 2 órán keresztül állni hagyjuk, míg levet ereszt.
Lábosba öntjük, óvatosan kevergetve felforraljuk, míg a cukor elolvad. 5 percig főzzük, majd kiszedjük belőle a meggyet, félretesszük. Lassú tűzön sűrű meggyes cukorszirupot főzünk(20 -25 perc Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy nagyobb edényben vizet forralunk a rizsnek, ha már lobogva forr beletesszük, 10 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, lecsepegtetjük.
Egy lábosban felolvasztjuk a vaj felét, hozzáöntünk egy keveset a meggy szirupból, elkeverjük. Rámerünk egy adagot a rizsből. Rászórjuk a meggyet,majd betakarjuk a maradék rizzsel.
Megolvasztjuk a vaj másik felét, hozzáöntjük a meggysziruphoz, elkeverjük. Ráöntjük a rizsre.
Feltesszük a tűzre, rátesszük a fedőt, és 10 percig nagy lángon főzzük. 10 perc után levesszük a fedőt, a szokásos módon tiszta konyharuhába csomagoljuk, és visszatesszük az edényre. mérsékelt tűzön 30 percig főzzük.
Tálalásnál köré rendezzük a húsgolyókat, megszórjuk darabolt pisztáciával, mandulával. Adhatunk hozzá sáfrányos főtt rizst is.
Noohseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! Tarts velem a blog Facebook oldalán is!
Vélemény, hozzászólás?