Lassan minden évszak a helyére kerül, az indián nyár búcsút int, átadva helyét az ősznek. A szelek tánca már vetkőzteti a színes ruhákba öltözött fákat. Hűvösek a hajnalok és az éjszakák. Jólesik meleg teát vagy levest kortyolni. A hűsítő, könnyű nyári ételek helyét átveszik a melegítő hatású alapanyagokból készített finomságok. Ezek az ételek nemcsak fűtenek, melegítenek, hanem szervezetünknek fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátják testünket. A hideg és meleg hatású alapanyagok, élelmiszerek jelentőségéről bővebben itt olvashatsz:Ha Egészséges Akarsz Maradni Ügyelj A Hideg És Meleg Hatású Élelmiszerek Egyensúlyára
A fent nevezett, ezúttal elkészített leves is ilyen. A hét babtól ne rémüljünk meg, valójában csak az elnevezésben vannak heten ,mint a gonoszok,illetve…Heten vannak, de nem mind bab. Az eredeti recept fő alkotóelemei:búza, árpa, csicseriborsó, lencse,bab és köles, rizs. És hát marha vagy birka hússal készítették, természetesen az elmaradhatatlan zöldfűszerek hozzáadásával.
Az én változatom, egy könnyedebb, húsmentes leves, ash. Változtattam az alapanyagokon is . S hogy végül miből készítettem? ÍME:
Került bele lencse, rizs, vörös bab, csicseriborsó, árpa, tarka bab, bulgur. Őszintén bevallom, hogy csicseriborsóból csak a fotózás erejéig használtam szárazat, mert sikerült egy jó kukacosat leszednem a bolt polcáról, így aztán úgy ahogyan volt, ment a szemétbe. Még jó, hogy volt itthon konzerves változat! Használhattok más babot is, pl:fehéret.
Hét babos leves-Ash-e Haft Daneh
Hozzávalók:
15 dkg vörösbab beáztatva, leszűrve
15 dkg basmati rizs alaposan átmosva, leöblítve
15 dkg lencse
15 dkg csicseriborsó beáztatva,leszűrve
145 dkg árpa beáztatva, leszűrve
15 dkg bulgur
2 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
2 csokor koriander apróra vágva
1 csokor zöldhagyma szára
2 nagyobb fej saláta hagyma vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma
1 t.k őrölt kurkuma
só, őrölt bors -ízlés szerint
1 e.k szárított menta
olívaolaj
1 citrom leve
A tetejére natúr joghurt
Elkészítés:
A hüvelyesek és az árpa áztatása minimum 6 óra! Legjobb, ha a készítés előtti este áztatjuk be!
- Egy nagyobb lábosba öntjük a babokat, és a csicseriborsót. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Rátesszük a fedőt, és mérsékelt lángon 40 percig főzzük.
- Amíg fő, egy serpenyőben 3 e.k olívaolajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát, a fokhagymát, megszínezzük a kurkumával, alaposan elkeverjük. Beletesszük a szárított mentát, és kevergetve még 1-2 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, megfelezzük, félretesszük.
- A főzési idő leteltével hozzáadjuk a babokhoz a rizst, az árpát , és a bulgurt.
- Beleöntjük a zöldfűszereket és a mentás sült hagyma felét.
- Alaposan elkeverjük, ízesítjük sóval, borssal. Rátesszük a fedőt és újabb 40 percig főzzük.
- Az elfőtt vizet óvatosan pótoljuk, ügyelve arra, hogy sűrű, főzelékszerű levest kell kapnunk!
- A főzési idő végén, ha már minden hozzávaló megpuhult, öntsük bele a citrom levét.
- Joghurttal és a pirított kurkumás-mentás hagymával a tetején tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönöm, hogy ma is velem tartottál ! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is találsz érdekességeket,nézz be, ha arra jársz!
Vélemény, hozzászólás?