A Nan-e Berenji Kermanshah város híres édessége, igazi ajándék, még napjainkban is illik vinni onnét egy doboz kekszet, amolyan szuvenírként.
Nem túlzás azt állítani, hogy ez az egyik legnépszerűbb teasütemény, népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy helye van az újévi asztalon. Ha sütik, akkor Nowruzra sütik, máskor meg inkább készen veszik. Tea mellé egészen kiváló, ha meg bírjuk állni, és sütés után 1-2 órát állni hagyjuk,mennyei élményben lesz részünk! Persze elmaradhatatlan mellőle egy csésze tea, de nem valami gagyi filteres,hanem az igazi, fekete, tealevélből, jó erősre főzött chai.
Most , mikor ezeket a sorokat írom, itt van előttem egy csésze chai, és sáfrányos nan-e berenjit majszolgatok mellé.
A kekszben lévő cukor mennyisége pont megfelelően édesíti a teámat.( Amióta a húgom meghalt, még inkább hedonista lettem, Carpe Diem, teszek a cukorra…is.)
Mielőtt rátérnénk a receptre, ismerkedjünk kicsit magával a szóval, mit is jelent a Nan-e Berenji( farszi nyelvlecke következik)
NAN=Kenyér
e=Ezafe-ez az e hang jelzi a kapcsolatot két szó között
Berenji-Rizs
Shirini-Édesség
Tehát szó szerint:Rizses kenyér , rizses édességek.
A Nan-e Berenji kardamomtól és rózsavíztől illatozik, a tetejét hagyományosan mákkal illik megszórni, de díszíthető szárított damaszkuszi rózsaszirmokkal is. A kekszekre a mintát készíthetjük sütipecséttel ,ha nincs, akkor ahogyan én is, egy villa oldalával.:)
A tésztája készülhet olajjal, akkor megy bele a tojás fehérje is felverve, de én inkább a vajjal készült, tojássárgás verzióra esküszöm. Az olajos verziót érdemes egész éjszakára hűtőben pihentetni, az enyémnek elegendő 1 óra.
Ami nagyon fontos: 1.Előmelegített sütővel dolgozzunk
2.Csak annyi tésztát vegyünk ki a hűtőből amennyivel épp dolgozunk, ha nagyon megmelegszik, szét fog folyni a sütőben.
3.Ha megsült a kekszünk, tepsivel együtt vegyük ki a sütőből, és addig ne érjünk hozzá, míg teljesen ki nem hűlt, különben megreped!
Ha erre a három szempontra odafigyelünk, nagyot nem hibázhatunk.
Nan-e Berenji


Hozzávalók
Muzsika:Nat King Cole-Love -ismertek még egy ilyen lükét, aki táncra perdül a konyhájában erre a dalra? A sima sütim emiatt nem sikerült.: )Míg én táncikáltam, túlmelegedett a tészta. Utána még Sinatratól is meghallgattam ugyanezt. Egy szónak is száz a vége, ha Nan Berenjit süttök, nem szabad táncolni közben:)
35 dkg rizsliszt
1 t.k keményítő
20 dkg puha vaj( szobahőmérsékleten felengedett)
12 dkg porcukor
1 xl -es tojás sárgája
2 t.k őrölt kardamom
2. e.k rózsavíz
A tetejére szemes mák 2 evőkanálnyi
Elkészítés
A szobahőmérsékleten felengedett puha vajat tálba tesszük( én ír vajat használtam, arra esküszöm)hozzáadjuk a porcukrot, fakanállal alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját ,elkeverjük.
Beleöntjük a rózsavizet, ízesítjük a kardamommal. Beleszitáljuk a keményítővel elkevert lisztet, alaposan elkeverjük, míg tudjuk, majd a fakanál szerepét átveszi a kezünk. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Egy puha ,lágy tésztát kell kapnunk.
A tésztát osszuk két részre, ( ha nagyon ragad rizslisztezzük be a kezünket és azzal dolgozzunk, illetve ha sáfrányosat is csinálnánk, most lehet belekeverni na sáfránylevet.) Sodorjuk össze rúdba, csomagoljuk be frissentartó fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 160 C-ra.
Egyszerre csak egy rudat vegyünk ki a hűtőből. Csomagoljuk ki, és egy késsel vágjuk ujjnyi szeletekre. A kezünkkel formázzuk gombóccá(a méret ránk bízva, de általában kisebbekre) kissé lapítsuk el, majd a villa oldalával nyomjuk bele a mintát.
Szórjuk meg a mákkal és már mehet is a sütőbe 15-18 percre. ( én mielőtt megszórtam mákkal, egy ecsettel megkentem a sáfrány levével)
Vegyük ki a sütőből de ahogy azt ,már említettem ne nyúljunk hozzá, míg teljesen ki nem hűl!
Ha meghűlt, már csak egy csésze tea hiányzik hozzá és elmerülhetünk az élvezetekben.:) Kötényeket fel! Majd meséljetek hányszor esett szét!!:) Ne hallgassatok közben Sinatrat ,akkor nem lesz baj!!:)

Nooshe Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!