A Kaleh Joosh egy kalciumban és fehérjében gazdag, könnyen és gyorsan elkészíthető , vegetáriánus leves. Az iráni Yazd és Khorasan tartományokból ered, de Irán szerte ismert és kedvelt étel. És ahogy ez már lenni szokott, a recept tartományonként más és más. Egyben azonban mind megegyezik, mégpedig abban, hogy kashk-val készül. A kashk tejsavó, mely a sajtkészítés melléktermékeként keletkezik, és Iránban ételek készítésénél használják. Sajnos itthon eléggé macerás kashkot beszerezni, de van egy jó hírem! Joghurttal remekül helyettesíthető! De azért csak a rend kedvéért ideírom, hogy az eredeti étel tejsavóval készül.
Készítéséhez használhattok szárított vagy friss fodormentát egyaránt. Én ezúttal a fagyasztóban lévő mentakészleteimet dézsmáltam meg.
Amire még szükségünk lesz , az saláta hagyma, fokhagyma, és darált dió. De jöjjön a megszokott formátum!
Mentás diós joghurtleves-Kaleh Joosh
Hozzávalók:
Muzsika:Shadmehr Aghili-Sarnevesht
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
1 nagy csokor fodormenta vagy 2 e.k szárított fodormenta
10 dkg darált dió
40 dkg jó minőségű, sűrű ,natúr joghurt
1 csipetnyi fekete bors
ízlés szerint só
1 t.k kurkuma
2 dl forró víz
3 e.k olívaolaj
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben , a felhevített olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát.
Hozzáadjuk a fokhagymát, kevergetve 1 percig pirítjuk.
Ízesítjük a sóval, borssal, kurkumával.
A mentát hozzáadva tovább pirítjuk.
Öntsük hozzá a diót, keverjük el, pirítsuk tovább 1-2 percig.
Öntsük bele a joghurtot, keverjük el alaposan.
Most mehet hozzá a forróvíz. Keverjük el újból.
Forraljuk fel, majd 15 percig főzzük. Nem kell lefedni.
Friss pita kenyérrel tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy benéztél! Tarts velem , főzzünk együtt legközelebb is! Ha tetszett a recept, ne fogd vissza magad, keress rá a blog Facebook oldalára! Ott is szeretettel várlak!
Vélemény, hozzászólás?