Játsszunk el a gondolattal, hogy kapsz egy nagy kosárka Lucullus paradicsomot. Mihez kezdesz vele? Mit főznél belőle? Legelőször eszedbe jut a paradicsomlé, aztán a kechup, végül a csatni. De hogy lekvárt főzz belőle, az aztán tényleg nem fog eszedbe jutni. Nekem sem jutott eszembe sokáig. Egészen addig, míg sokadik teheráni álmatlan éjszakáim egyikén, szembe nem jött velem ez a recept. Mint annyiszor, akkor is a helyi angol nyelvű főzős tv csatorna adásait bámultam, mellettem toll és jegyzetfüzet, írtam kitartóan és rendületlenül. Azonnal beleszerettem ebbe a receptbe,ám ahogy az nálam lenni szokott, nem jutott idő az elkészítésére. Mindig volt valami fontosabb, amit ki kellett próbálnom, meg kellett főznöm. És mire jó a nyári nagy rendrakás? Igen, pont arra, hogy kezembe kerüljenek elfeledett receptek. Köztük ez is.
És ha már a kezembe akadt, muszáj volt megfőznöm. A végeredmény eszméletlenül finom, és aki kóstolta, váltig állítja , szilvalekvárt evett. A narancsvirágvíz, fahéj és a mandula triumvirátusa csodát tesz a paradicsommal, teljesen eltűnik a jellegzetes paradicsom íz. „De mégsem. Olyan mintha szilvalekvár lenne, de mégis más . Nagyon finom. Mi ez?” Elárulom.
Marokkói Paradicsomlekvár
Hozzávalók
2 kg Lucullus paradicsom
5 dkg vaj
20 dkg cukor
3.e.k méz
3 t.k őrölt fahéj
1 egész fahéj
2 e.k narancsvirágvíz
10 dkg darált mandula
Elkészítés:
- A paradicsomoknak a szokásos módon vizet forralunk, bemetsszük a héjukat, majd 10 percre bedobjuk őket a forró vízbe, így könnyen lehúzható a héjuk.
- A hámozott paradicsomokat apróra vágjuk, serpenyőbe tesszük.
- Nagy lángon felforraljuk, ha forr, takarékra tesszük, és beledobjuk a vajat.
- Ha a vaj felolvadt, a mandula kivételével beletesszük a többi hozzávalót, és sűrűn kevergetve addig főzzük, míg az összes felesleges víz elpárolog róla, és sűrű , lekvárszerű állaga lesz.
- Ha kellően besűrűsödött hozzáadjuk a darált mandulát, alaposan elkeverjük és még 10 percig főzzük. Sajnos a mandula hozzáadásától elveszíti kissé a gyönyörű rubinvörös színét, és kifakul.
- Ha szeretnénk eltenni belőle, akkor a szokásos módon még forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
- Ha más terveink lennének vele, akkor várjuk meg amíg meghűl,és máris kóstolható. Érdemes többet készíteni belőle, mert ajándéknak is kiváló(úgyis nyakunkon a karácsony:)).
Készítsétek el, és kóstoljátok meg! Nem fogjátok megbánni!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?