Már megint egy hibiszkuszfélével van dolgunk, amely virágait elhullatva, a virág helyén zöld Pinokkió orrot növeszt. Ez a furcsa valami ,zsenge állapotában leszedve-mikor még a benne megbújó magocskák még fehérek és puhák-finom csemege.
A Nyugat-Afrikában honos növényt az arabok terjesztették el a Földközi -tenger keleti felén , így az általuk használt bámia megnevezést vette át a török nyelv, majd a törököktől a Balkán különböző szláv nyelvei és a görög is. Iránban is bámiá-nak nevezik, és bárányból készített raguhoz adják.
A rabszolgatartó hajókkal jutott el a növény Amerikába,ennek köszönhetően -egy Afrikai törzs ,az igbók által használt elnevezést alapul véve -lett angolul okra. Az okra nem összekeverendő az orkával, ami ugye, a gyilkosbálna elnevezése:)
Az okrában számos vitamin és ásványi anyag található, jelentős mennyiségben tartalmaz többek között folsavat, C-és K -vitamint,magnéziumot,kalciumot, káliumot és cinket.
Kedvelt alapanyag Brazíliában, Afrikában, Ázsiában egyaránt.
A közel-keleti ,török és balkáni konyhákon jellemzően húsos ragukat főznek bámiával, de hideg előétel is készül belőle.
Bulgáriában sokszor csupán ízesítőnek használják, néhány csövet dobnak csak a különféle egytálételekbe. Szárítják is, Törökországban és Boszniában cérnára fűzve tárolják és árulják a piacon,mint nálunk a fűszerpaprikát. Itthon frissen csak elvétve , és néhány helyen kapható. Ha olyan mázlisták vagyunk, hogy mégis tudtunk valahol friss okrát venni, akkor megmosás nélkül, papírzacskóban érdemes tárolni, a hűtőszekrény melegebb részén, nagyon lehűtve ugyanis gyorsabban romlik.
Közel-keleti árukat árusító üzletekben konzervként, sós lében eltéve vagy fűszeres savanyúságként tudjuk megvásárolni.
Az okrára jellemző, hogy feldarabolva nyálkás anyagot bocsájt ki, ez előny és hátrány is lehet a főzésnél: pl egy levest vagy ragut besűríthetünk úgy is, hogy felszeletelt okrát adunk hozzá. Ha nem akarjuk, hogy ez a sűrű anyag kiváljon, az okrát, felhasználás előtt áztassuk citromos vagy ecetes vízbe.
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! A Facebookon is látogass meg!
Grosz Tamás mondta
Az egyik legfinomabb nyári zöldségnövény! Több „Magyaros” ételben is használható. Pl rántotta, de tettük már bele, babos káposztába is, mert az okra könnyen felveszi a környezetében lévő ízeket! Nálunk „nehezen” termelhető, de vannak fortélyok amikkel a házi kertekben könnyedén megtarthatók!