A bordó levelű bazsalikom( Ocium basilicum purpurascens) , naná, hogy Perzsiából került Európába. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény,ami illóolajat tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.
Eredetileg sherbetet szerettem volna készíteni belőle, de mivel diétázom, és nem eszem többé cukrot, így megszületett ez a bazsalikomital. Ha sherbetet készítenétek, akkor főzzetek egy cukorszirupot( 1 rész víz, 1 rész cukor-azaz-1 liter víz, 1 kg cukor).
A bazsalikom leveleket a három fahéjrúddal tegyétek tálba, forrázzátok le. Kevergessétek 5-6 percig, öntsétek bele a citrom levét , hagyjátok hűlni, szűrjétek le, és kész is. Mivel ez egy tömény koncentrátum, higítsátok ásványvízzel, vízzel, ki mivel szeretné.
Az én diétás verzióm úgy készült, hogy a bazsalikomleveleket a fahéjrúddal tálba tettem, 3 evőkanál eritritet adtam hozzá, beleöntöttem a citromok levét, sima forralt vízzel leöntöttem, kevergettem, míg a szép bíbor színét kiengedte. Minél több levelet tesztek bele, annál szebb lesz a színe. A fahéjrúd , a diétás cukor és a citromlé mennyisége szabadon , ízlés szerint változtatható.
Nyári kerti partik színpompás itala lehet:)Szívből ajánlom! Nagyon különleges íze van!
A blog Facebook oldalára feltettem egy videót arról, ahogyan készül.
Egészségünkre!
Tökéletes! Főleg ebben a nagy melegben! Persze jó lehűtve!