A rebarbara méltatlanul mellőzött zöldség itthon, csakúgy ‘mostohagyerek’, mint az angol zeller.
A zellerhez hasonlóan a rebarbarának is a szárát fogyasztjuk. Ez a sóskafélék családjába tartozó zöldség érdekes módon gyümölcsként kerül az asztalunkra. Rostokban gazdag, sok kalciumot, magnéziumot,vasat, C-, B- és A vitamint tartalmaz. Kalóriaszegény,10 g rebarbara mindössze 16 kcal-t tartalmaz, ám mivel meglehetősen savanyú, ezért jelentős mennyiségű cukrot adunk hozzá.(én nyírfacukrot használtam.)
A rebarbara savanykás íze eléggé markáns, ezért érdemes más gyümölccsel , például eperrel, almával vagy körtével társítani. Főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyünk alá. Ízesítésére kitűnő választás a vanília, a gyömbér és a fahéj.
Megtisztítása hasonlít a spárgáéhoz. Vágjuk le mindkét végét, és vékonyan fejtsük le a külső héját.
Iránban felhasználják raguk készítéséhez , frittata-hoz, de készülhet belőle sherbet is. A receptjét ide kattintva találhatod:Perzsa rózsavizes rebarbara sherbet -Sharbat-Eh Rivas
A rózsavíz remekül passzol az eperhez,és kóstolva a végeredményt, bizton állíthatom, hogy a rebarbarához is. Készítsétek el, mert nagyon finom és akár ajándék is lehet belőle bárki számára, aki szereti a különleges ízeket. Remek választás túrógombóchoz vagy sajttortához egyaránt. De csak úgy, önmagában sem utolsó!
Epres rebarbaradzsem rózsavízzel
Hozzávalók:
Muzsika:Barbara Streisand -Céline Dion-Tell Him
2 kg rebarbara
1/2 kg eper , tisztítva, darabolva
1/2 kg cukor(helyettesíthető nyírfacukorral, eritrittel,stb..)
1 zacskó pektines dzsemfix( mivel én ezt elfelejtettem beszerezni, almát használtam, 5 db, hámozva ,darabolva) Ha valaki édesebben szereti, megduplázhatja a cukor mennyiségét!
1 db citrom karikákra vágva
1 rúd vanília
1 e.k rózsavíz( ha szeretitek az ízét, adhattok hozzá többet is)
Elkészítés
- A megtisztított, felaprított rebarbarát, a citrommal ,és egy kevés vízzel feltesszük főni. Ahogy melegszik és levet ereszt , szálakra fog esni. 10-15 perc.
- Én ennél a pillanatnál botmixerrel pürésítettem, majd csak ezután adtam hozzá a cukrot. Alaposan elkevertem, majd hozzáadtam az epret is. Most mehet bele a vanília kikapart magja.
- Mivel elfelejtettem dzsemfixet venni, hozzáadtam 1 kg hámozott, darabolt almát is. Ha ti nem felejtitek el, akkor a szokásos módon adjátok hozzá rebarbarához.:)
- Kis lángon , folyamatosan kavargatva főzzük 1 -1,5 órán át, amíg sűrű, lekvárszerű nem lesz. A citromok héját eltávolítottam. Az almára is rásegítettem kicsit a botmixerrel.
- Legvégül hozzá kevertem a rózsavizet,majd lezártam.
Forrón, előkészített üvegekbe mertem,lezártam, és 5 percre fejre állította. Dunsztba tettem másnapig.
Noosh e joon!
Drága olvasóm!
Köszönöm, hogy itt voltál!
Várlak legközelebb is! Látogass meg a Facebook-on is!
Vélemény, hozzászólás?