Június végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Rendkívül gyorsan nő, hamar beborítja a kertet. S aki nem ismeri, az csak bosszankodik miatta, aki nem ismeri , annak a porcsin csak egy gaz. Pedig jóval több egy egyszerű gyomnövénynél. Igazi kincs. Elmondom miért.
A kövér porcsin (Portulaca oleracea) a porcsinfélék családjába tartozó , Ázsiában őshonos növényfaj. Omega 3 zsírsavakban leggazdagabb növény. E zsírsavak egyébként még a halolajban fordulnak elő. Magas C – és E -vitamin , valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat.
Gyűjthető egész nyáron,( kutyapisi mentes övezetből:)) virágzás előtt. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. Íze kellemesen savanykás. A fiatal hajtások és levelek befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. Sose főzzük , mindig a tálalás előtt adjuk az ételhez. Készíthetünk belőle salátát is. Joghurttal vagy anélkül(citromos -olívaolajos dresszinggel ) kiváló.
Legelőször egy forró, nyári napon találkoztam ,ezzel az üdítően friss, savanykás ízű salátával. Természetesen Teheránban és naná, hogy vendégségben. Ismervén már rajongásomat a növényvilág minden egyes példánya iránt, vendéglátóink ezzel a salátával leptek meg. Valóban megleptek. Nem ismertem fel azonnal, mi is van a tányéromon, de tudtam, hogy valahonnét ismerem. Kedvesen érdeklődni kezdtem, salátám nevét illetően. Jött is hamar a felelet, hogy az ételem neve: Mast -o- Khorfeh. Ebből kihámoztam, hogy a salátaféle neve csakis Khorfeh lehet. Mert a Mast ,az joghurtot jelent.
Kifogott rajtam rendesen a porcsin. Napokig kutattam az angol neve után, hogy aztán fényözönként boruljon rám a megvilágosodás szent fénye, homlokomra csapván nyugtázva, ez kész őrület, már megint! Micsoda csodás étkek várják itt az utazókat! Nagymamám a szőlőben mindig kisarabolta, majd hagyta a sorok végén megszáradni, hadd legyen az enyészeté. Itt pedig értékes ételként kerül a tányérokra. Bevallom, a borbolya mellett ez volt számomra a másik nagy meglepetés az iráni gasztronómiában.
Joghurtos porcsinsaláta-Mast -o-Khorfeh
Hozzávalók:
kövér porcsin levelek
sűrű natúr joghurt(én a fotón látható mennyiséghez 2 nagy dobozzal használtam fel)
só
1 t.k őrölt szárított menta
Zene:Wolf Kati -Szabadnak lenni
szárított rózsaszirom, és szárított menta a díszítéshez.
Elkészítés:
A hozzávalókat tálba tesszük, alaposan összekeverjük. A tetejét a rózsaszirmokkal és szárított mentával díszítjük. Behűtjük. Hidegen fogyasztjuk.
Na, ki megy porcsint keresni?
Nooseh Jaan!
Kedves Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is. Látogass meg a Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?