Birsalma Halva-Halva -ye Beh
A perzsa birsalma halva, azaz Halva-ye Beh egy különleges, őszi-téli desszert Iránban 🍂, ahol a birsalmát nemcsak lekvárként, hanem ilyen illatos, sűrű, fűszeres édességként is készítik. Ez az édesség ritkább, mint a klasszikus lisztes vagy sárgarépás halva, inkább otthoni, hagyományőrző változat.
Eredet: főként Shiraz, Esfahan és Kashan környékén ismert.Fő jellemzője: nem lisztes, hanem gyümölcsalapú halva, a birsalma sűrített, illatos püréjéből készül.
A birs és a rózsavíz együtt nagyon harmonikus, enyhén virágos, karamelles illatot erdményez. A sáfrány mély aranyszínt, a kardamom melegséget ad.
Ha datolyasziruppal készül, akkor teljesen természetes, karamelles ízvilágot kap — így glutén-, laktóz- és finomított cukormentes is lehet.
Gyakran ősszel vagy téli ünnepeken (pl. Yalda Night, azaz a téli napforduló estéjén) kínálják.A birsalma a perzsa kultúrában a boldogság és egészség szimbóluma — a halva-ye beh tehát egyfajta „édes gyógydesszert”.Sok perzsa háztartásban a nagymamák saját receptjét öröklik tovább.
Halva-ye Beh a Qajar-korszakban (19. sz.) vált kedveltté Shirazban, ahol a birsalma bőséggel termett.A rózsavíz és sáfrány használata jelzi, hogy ez nem paraszti, hanem városi, kifinomult édesség volt.
A birs a perzsa kultúrában a szerelem és a szerencse gyümölcse – ezért gyakran készítették esküvőkre vagy ünnepi alkalmakra is.
A birsalma halva készíthető rizsliszt és olaj nélkül is, ám ezúttal a hagyományos lisztes verziót készítettem el. Rettentően finom, abbahagyhatatlan…:)Szóval, ha esetleg akadna még otthon a kamrában még egy kis birsalma, meg van pecsételve a sorsa.
Jó hír, hogy nem kell meghámozni a birsalmákat, csak kimagozni és feldarabolni.
A hozzávalók mennyiségével kicsit bajban leszek, mert csak úgy találomra borogattam bele mindent:) de azért megsaccolom, miből mennyi volt.
Birsalma Halva-Halva -ye Beh
Hozzávalók
Muzsika: Sirvan Khosravi-Na Naro
6 db birsalma magozva, negyedekbe vágva
20 dkg cukor
1 liter víz
2 e.k forrázott safránylé
15 dkg rizsliszt
olaj-amennyit a liszt felvesz(hasznalhatunk olvasztott vajat is)
1 t.k őrölt kardamom
1 e.k rózsavíz
Elkészítés
A cukrot egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a vizet, kevergetve felforraljuk. Beletesszük a birsalmákat. Becsomagoljuk a fedőt egy tiszta konyharuhába, rátesszük a lábosra és mérsékelt lángon 2 órán át főzzük. Nem emelgetjük a fedőt!
A főzési idő leteltével levesszük a fedőt, szép mélybordó színe kell hogy legyen a cukorszirupnak és az almáknak egyaránt. Szűrjük le, a cukorszirupot vízzel felöntve sherbetnek fogyaszthatjuk.
A birsalmákat tálba tesszük, botmixerrel pürésítjük. Ízesítjük a rózsavízzel és a kardamommal. Félretesszük.
A lisztet egy lábosba öntjük. Feltesszük a tűzre és kevergetve addig pirítjuk míg a színe megváltozik. (kb.10 perc) Ekkor hozzáöntünk annyi olajat amennyit felvesz, kevergetve még 10 percig pirítjuk. Meglocsoljuk a sáfránnyal, elkeverjük.
Hozzáadjuk a pürésített birsalmát és kevergetve addig főzzük, míg szépen összeáll az edény közepén. Levesszük a tűzről , vagy tálba vagy formákba öntjük.
Hagyjuk kihűlni. Rózsaszirmokkal és zöld pisztáciapálcikákkal díszítve kínáljuk.


Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!