A Kookoo (tojáslepény)rendkívül népszerű előétel Iránban.Számos változata létezik. Néhányat már én is elkészítettem. Egyéb Kookoo recepteket az alábbi linkekre kattintva olvasgathatsz:
Porcsin frittata-Kookoo Khorfeh
A perzsa újév ételei(2.)-Zöldfűszeres frittata(Kookoo Sabzi)
Spárga frittata dióval és borbolyával-Kookoo-ye Marchoobeh
Padlizsán Frittata-Kookoo Bademjan
Ezúttal zöldbabból készítettem. Csak annyi a macera vele,hogy meg kell főzni hozzá a zöldbabot, majd botmixerrel pürésíteni. A fűszerezése a szokásos,só, bors, kurkuma és sáfrány .
Zöldbabos Frittata
Hozzávalók:
50 dkg zöldhüvelyű zöldbab, tisztítva, apróra vágva
nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
1 zöld pritamin paprika apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
4 db egész tojás
1 e.k forrázott sáfrány
3 e.k csicseriborsóliszt
1 t.k sütőpor
1/2 t.k kurkuma
1 t.k só,
fekete bors ízlés szerint
3 e.k olívaolaj
Elkészítés:
- A zöldbabot lábosba tesszük. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi,fedő alatt, mérsékelt lángon puhára főzzük. Leszűrjük, tálba tesszük az apróra darabolt zöld pritaminpaprikával együtt, és botmixerrel pürésítjük. Kissé hűlni hagyjuk.
- Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát, majd a fokhagymát. levesszük a tűztől, hűlni hagyjuk.
- Egy keverőtálba beletesszük a feltört tojásokat, habverővel alaposan elkeverjük.
- Folytonos keverés mellett először hozzáadjuk a fűszereket, majd a pürésített főtt zöldbabot , végül belekeverjük a csicseriborsólisztet is.
Kiolajozott serpenyőbe, piteformába, vagy bármi más nekünk tetsző sütőalkalmatosságba öntjük,egyenletesen elsimítjuk. Alufóliával beborítjuk.
200 C fokosra előmelegített sütőbe tesszük, 40 percig sütjük. Levesszük az alufóliát, mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180 C. fokosra, és még 20 percig sütjük.
Sűrű natúr joghurttal, savanyú uborkával, friss zöldfűszerekkel , olívabogyóval tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy itt voltál! Ha kedved tartja, tarts velem legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?