Nem nagyon tudok jobb magyar szót a fasírtnál a Shamira. A Shami egy olyan fasírt, amelynek lukas a közepe. Van bárányhúsból készített, zöldfűszeres, csicseriborsós, és még sorolhatnám. Készülhet darált és darabolt húsból egyaránt.
Kétféle Shamit már elkészítettem, a receptekkel ide kattintva ismerkedhetsz:Perzsa sárgaborsós marhahús fasírt-Shami
Csicseriborsós marhahús kotlet fahéjas savanyúszőlő szószban-Shami Thors
Ezúttal reszelt sárgarépával és csicseriborsó liszttel elkevert marhahúst bolondítottam meg, fahéjjal, kurkumával. Némi olajban elősütöttem, majd édesre sütött hagymával ízesített, sűrített paradicsomos gránátalma sűrítményben főztem készre. Mennyei lett, az édes sárgarépa remekül harmonizál a gránátalma savanyú ízével.
Sárgarépás marhahús fasírt-Shami Haveej
Hozzávalók
50 dkg darált marhahús
2 nagyobb sárgarépa lereszelve(kis lukú almareszelő)
1 nagyobb saláta hagyma lereszelve( a levét nyomkodjuk ki, csak a pépre lesz szükség)
2 gerezd fokhagyma zúzva
4 e,k csicseriborsó liszt
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k őrült fahéj
só ,bors ízlés szerint
2 egész tojás
olaj a sütéshez
A szószhoz
olívaolaj
1 nagyobb fej salátahagyma vékonyra szeletelve
2 e.k sűrített paradicsom
2 e.k gránátalma sűrítmény
1 e.k cukor
só, bors, forróvíz
Elkészítés
A darált húst tálba tesszük. Hozzáadjuk a sárgarépát, a fűszereket, a tojásokat, a csicseriborsólisztet. Kezünkkel alaposan dolgozzuk össze. Tegyük félre 10 percre.
Öntsünk egy serpenyőbe kevéske olajat, tegyük fel a tűzre, míg felmelegszik.
Tegyünk egy kisebb adagot a húsmasszából a kezünkbe, formázzuk meg, mintha fasírtot csinálnánk, nyomkodjuk laposra, majd fúrjunk egy lukat a közepébe. Tegyük bele az olajba, süssük elő mindkét felét , míg szépen megbarnul. Szedjük tálra, tegyük félre.
Egy másik serpenyőben 3 evőkanálnyi olajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, néhány percig kevergetve pirítjuk.
Öntsük fel 4 dl forró vízzel, adjuk hozzá a gránátalma sűrítményt, ízesítsük sóval, borssal. Forraljuk fel. Tegyük bele a húskorongokat, és lassú tűzön 15-20 percig főzzük. Nem kell lefedni.
Tálalása melegen, friss perzsa kenyérrel, ennek hiányában pitával. Kínáljuk mellé a szószt is.
Friss zöldfűszerekkel, savanyúsággal, joghurtos uborkával és főtt basmati rizzsel kínáljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom szíves figyelmedbe.
Vélemény, hozzászólás?