Kisütött a nap!!!! És éppen ma! Kaptam ajándékba egy fél napot, ami csak az enyém! A fiúk ma sushit fognak ebédelni valahol a városban,én meg úgy döntöttem, a mai egy lazy day lesz. A reggelemet egy gyömbér teával indítottam, majd megnéztem (kb ötvenedszer) a kedvenc filmemet. Nem árulom el mi a címe, ha valaki szintén rajong ezért a nagyszerű Oscar díjas moziért, annak elég lesz néhány szó: Karen Blixen. Denys. Afrika. Karen és én rokon lelkek vagyunk. Ő is küzdött egy idegen országban, egy idegen kultúrával, társas magányban,egyedül. Közben rátalált önmagára, és ráébredt, amibe nem halunk bele ,az megerősít.
A film után kiültem a teraszra, a Nap felé fordítottam arcomat, behunytam a szemem és csak élveztem a pillanatot. Távoli tájakon jártam, az észak nyugat iráni Gilan tartomány, Rudbar nevű városában. Ott , hol olívabogyót termesztenek. Ott, hol a szél lágyan simogatón lengeti az ezüstös levelű ágakat, ott, hol végtelennek tűnnek a rizsföldek és a teaültetvények, ott, hol a szorgos kezek betakarítják a zöld bogyókat. Ott, hol ebből a zöld csemegéből, egy különleges előételt készítenek, melynek neve: Zeytoon Parvardeh
Ez a rendkívül ízletes csemege, zöld olívabogyó, gránátalmamagok és sűrítmény, friss menta, dió, és fokhagyma találkozásából született. Gilan- tartományban nagyon kedvelt előétel,melyet eredetileg egy ott őshonos fűszernövénnyel készítenek, de mentával is remek. Ezek a csodálatos összetevők páratlan ízvilágot eredményeznek. Tessék kipróbálni!
És hát mi más is szólhatna, mint a fantasztikus , megunhatatlan gyönyörű dal ,a film betétdala ,John Barry szerzeménye.
Zeytoon Parvardeh-Olívabogyó diós gránátalma szószban
Hozzávalók:
Egy kis üveg jó minőségű , magozott zöld olívabogyó
15 dkg darált dió
2 e.k gránátalma sűrítmény
1 kisebb gránátalma magja
6 gerezd fokhagyma összezúzva
1 e.k szárított menta, vagy friss, összevágva
3-4e.k olívaolaj
1/2 dl gránátalma lé
1/2 t.k golpar (elhagyható)
A Golpar nevű iráni fűszerrel itt ismerkedhetsz meg:Fűszerlexikon -Perzsa medvetalp(golpar)
Az olívabogyóról öntsük le a vizet, tegyük tálba és áztassuk be 1-2 napra.(célszerű a hűtőben tárolni áztatás alatt.) Szűrjük le, öblítsük át alaposan.
Rövid leszek. Az összetevőket egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. 1-2 napra a hűtőbe tesszük.
Hagyhatjuk egészben a bogyókat, de létezik aprított, illetve darált olívabogyós változata is.
Az ízek leginkább szobahőmérsékleten érvényesülnek.(sózni nem kell, az olívabogyó sótartalma épp elegendő.)
Nooseh Jaan!
Végül újévi üzenet minden Kedves Olvasómnak:
HIGGY. REMÉLJ.SZERESS.
ÉLJ. ALKOSS.NEVESS.
LÁSS. ÖLELJ. ÉNEKELJ.
AZ ÚJ ÉVED ÍGY TELJEN EL! (saját szerzemény, de szívből jövő:))
ÉS PERSZE VÁROK MINDENKIT UGYANITT 2016-BAN IS SZERETETTEL!
Vélemény, hozzászólás?