Fent nevezett leves- a kulináris kalandozásokra nyitott , nem született iráni ínyencek összezavarása céljából-naná, hogy több verzióban készül.:) Van paradicsomos, meg , paradicsom nélküli verzió, és a hozzáadott hüvelyesek mennyisége, fajtája , is szabadon választott. És a sabzikra ugyanez vonatkozik.
Mivel a gyomrom még mindig nem az igazi, hanyagolnom kellett a tetejéről a sült hagymát, no meg az olajban pirított hagymát is.
Amit most készítettem , az egy megszelidített verzió, szelíd, ám annál ízletesebb. Igyekeztem lerövidíteni a főzési időt, még pedig azzal, hogy konzerv csicseriborsót használtam, illetve, hogy a lencsét főzés előtt 2 órára beáztattam.
Természetesen , ha száraz borsót használtok, egy éjszakára be kell áztatni, majd azzal kell kezdeni a főzést, a bulgurral együtt.

Ash -e Bulgur
Hozzávalók
Muzsika: Nat King Cole -Smile
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva(ha nem tesztek a tetejére sült hagymát)
20 dkg bulgur, megmosva, lecsepegtetve
400 g csicseriborsó konzerv, leszűrve, leöblítve
10 dkg zöld lencse, 2 órára beáztatva, leszűrve
1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán, meghámozva, apróbb kockákra vágva
2 egész paradicsom, hámozva, apróra vágva
2 e.k sűrített paradicsom
só, bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
olívaolaj,
forró víz
sabzik: 2 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
2 nagyobb csokor koriander levél apróra vágva
2 csokor zóldhagyma szár apróra vágva( ezt is kihagytam a gyomrom miatt)
Elkészítés
Egy nagyobb edénybe 2 e.k felhevített olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. Ízesítjük sóval, borssal, kurkumával. ( lehet hozzáadni 1 -2 teáskanálnyi őrölt mentát is, de sajna, nekem ezt is ki kellett hagynom)
Elkeverjük. Beleöntjük a bulgurt, és kevergetve néhány percig tovább pirítjuk. Felüntjük annyí forró vízzel amennyi bőven ellepi.
Rátesszük a fedőt , és takarékon egy órán keresztül főzzük.
Amíg fő. egy serpenyőben 2 vőkanálnyi olajat hevítünk, beletesszük a padlizsánt és kevergetve aranybarnára sütjük. Tálra szedjük, félretesszük.
Ugyanabba a serpenyőbe beleöntjük az apróra vágott paradicsomokat, kevergetve 5-10 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, félreteszzük.
Egy kisebb serpenyőbe egy evőkanálnyi olajat hevítünk, beletesszük a sűrített paradicsomot és kevergetve néhány percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, félretesszük.
A főzési idő leteltével, hozzáadjuk a bulgurhoz a lencsét, és a sabzikat, elkeverjük.
Rátesszük a fedőt , és fél óráig főzzük.( ha szükséges öntsünk hozzá kevéske forró vizet)
A főzési idő leteltével mehet bele a paradicsom, sűrített paradicsom, a padlizsán és a csicseriborsó. Újabb 30 perc főzés
következik, ám most már fedő nélkül, kevergetve főzzük tovább.
Sűrű, főzelék állagú leves kell, hogy legyen a végeredmény.
A tetejét díszíthetjük sült hagymával és olajban pirított mentával.
Noosheh Jan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?