A Sumac(ejts:.szumák) a szömörcék családjába tartozó vadon növő cserje,melynek termése a közel-keleti népek kedvelt fűszere. Az ecetfa rokona, ami szépséges őszi lombszíneződése miatt, nálunk kedvelt növénye a parkoknak.
A sumac az arámi summaq szóból származik, ami sötétvöröset jelent, és a növény termésének színére utal, melyet szárított formában, porrá őrölve használnak. A bogyókat -melyek sűrű fürtöt alkotnak-ősszel szedik le, még mielőtt teljesen beérnének. Ezután a napon szárítják, majd összezúzzák. A port,száraz, sötét helyen, légmentesen záródó edényben érdemes tárolni.
Az ókori Rómában a sumac-ot gyógyszerként(vizelethajtására) és fűszerként egyaránt alkalmazták. Elsősorban húsokat fűszereztek vele, másodsorban a bogyókból az illóolajat kipréselték, majd ecettel és olívaolajjal elkeverve mártásokat készítettek belőle.
A növény vörös színét már az egyiptomiak és a görögök is használták, még a középkorban is kedvelt festékanyagnak számított, hiszen remekül lehetett vele textileket és gyapjút festeni.
A Sumac Felhasználása
A sumac aromás illatú, savanyú ízű, citrusokra emlékeztetően fanyar . A bogyókat megtörve, majd forró vízbe áztatva, egy savanyú folyadékot kapunk, mellyel remekül helyettesíthető a citromlé. Fanyarságának köszönhetően kitűnően kihangsúlyozza az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját.
A sumac nélkülözhetetlen eleme a közel-keleti, különösen a libanoni, és az izraeli konyhának. A török konyhának is kedvelt fűszere, itt savanyításra is használják. Remek ízesítője különféle raguknak is.
Elengedhetetlen alkotórésze a zaatar nevű fűszerkeveréknek . Az említett fűszerkeverék sokféle változatban létezik, tulajdonképpen a legtöbb keleti fűszerkeverékhez hasonlóan nincs egyetlen recept, amit mindig alkalmaznak. Általában a zaatar fő eleme a zöldfűszerkeverék, melyhez pirított szezámmagot kevernek-ez adja ugyanis a zaatar fűszerkeverék jellegzetes ízét. Te is készíthetsz otthon zaatar fűszerkeveréket, nem kell hozzá más, csak sumac,szárított kakukkfű, tengeri só és pirított szezámmag. A hozzávalókat összekeverjük, mozsárban megőröljük. Az így végeredményül kapott aromás fűszerkeveréket teheted joghurtba, ízesíthetsz vele hummuszt, vagy olívaolajjal elkeverve, pita kenyérre is csorgathatod.
A sumac, tipikus fűszere a kebabok-nak, vagy a pácba kerül,vagy sütés előtt, sumac- kal dörzsölik be a húsokat. Iránban a sumac nem hiányozhat az asztalról sem,a só és a bors mellett előkelő helyet foglal el, a már készre sütött kebab mellé kínálják, aki akarja, megszórhatja vele a húst és a mellé tálalt rizst egyaránt. A sumac megtalálható az újévi asztalokon is, az élet fűszereként.
Klasszikus közel-keleti hagyma salátát is készíthetünk vele. A vékonyra szeletelt hagymát besózzuk, 30 percig állni hagyjuk, míg levet ereszt. Leszűrjük, megszórjuk őrölt sumac-kal és apróra vágott petrezselyemmel .
Az egyszerű natúr joghurt ízét is feldobhatjuk sumac-kal. Csorgassunk a joghurtba olívaolajat, citromlevet,ízesítsük sóval, borssal és a tetejét hintsük meg ízlés szerinti mennyiségű sumac-kal.
A fenti fotón egy olyan fűszerkeverék látható, mely a bárányból készült kebab-nak ad különleges ízt.
Drága Olvasóm! Köszönöm,hogy ezúttal is velem tartottál! Várlak legközelebb is,amikor egy csicseriborsó salátát készítek ,természetesen ehhez a bejegyzéshez kapcsolódva sumak-kal fűszerezve. Ne feledd,a Facebookon is várlak!
Vélemény, hozzászólás?