A bulgur-mely tulajdonképpen tört búza, leginkább a Közel-Keleten és Törökországban kedvelt alapanyag. Népszerűsége hazánkban is egyre nagyobb, hisz kiváló köret válhat belőle, fogyókúra esetén, alacsony glikémiás indexének köszönhetően.
Alacsony kalóriatartalmú, rostokban és vitaminokban ( B6, Vas, Magnézium, Kalcium) gazdag, könnyen, gyorsan elkészíthető.
Bulgur leves-Yarma Chorbasi
Hozzávalók
20 dkg bulgur
4 liter forralt víz
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
4 zöldségleveskocka
2 e.k liszt
1 t.k őrölt kurkuma
3 e.k sűrített paradicsom
só, bors, chili ,ízlés szerint
2-3 lime leve
olaj
A tálaláshoz :apróra vágott friss petrezselyemzöld, olajban pirított szárított menta
Elkészítés
A bulgurt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, tálba tesszük.
Egy kisebb edénybe 2 evőkanálnyi olívaolajat hevítünk, beletesszük a sűrített paradicsomot, kevergetve néhány percig pirítjuk, hogy nyers ízét elveszítse, színét kiengedje. Öntünk rá egy kevés forróvizet, elkeverjük. Levesszük a tűzről ,félretesszük.
Egy nagyobb lábosban kevéske felhevített olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, fokhagymát. ízesítjük a kurkumával, elkeverjük.
Rászórjuk a lisztet, kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a forróvízzel. Csomómentesre elkeverjük.
Hozzáadjuk a bulgurt, elkeverjük. Belemorzsoljuk a zöldségleveskockákat, elkeverjük. Beleöntjük a sűrített paradicsomot, ízesítjük sóval, borssal, chilivel.
Felforraljuk. Rátesszük a fedőt, és mérsékelt lángon, néha megkeverve, addig főzzük, míg a bulgur megpuhul(kb.30-35 perc). Sűrűnek kell lennie, de ha szükséges, egy kevéske vizet adhatunk még hozzá.
Ízesítjük a limeok levével. Pirított mentával és petrezselyemmel a tetején tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?